Folyamatosan nő Magyarországon a megújuló energiaforrások felhasználása
Folyamatosan nő Magyarországon a megújuló energiaforrások felhasználása

Mérséklődött Magyarország energiaimport-függősége és nagy mértékben nőtt a megújuló energiahordozók termelése tavaly – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a 2021-es előzetes adatok alapján készített energiastatisztikai riportja alapján.

A megújuló energiaforrásokból termelt bruttó villamos energia mennyisége 25,9%-kal, a megújuló energiaforrásokból termelt hő 6,1%-kal nőtt 2020-hoz képest. A napenergiából származó primerenergia termelés 52,9%-kal emelkedett az előző évhez képest.

Tavaly a primer belföldi felhasználás forrásának jelentős részét a kőolaj- és kőolajszármazékok, valamint a földgáz behozatala biztosította, de a kőolajimport 1,5%-kal, a földgáz nettó energiaimport 5,7%-kal csökkent. A földgáz csökkenő importfüggőségét egyrészt a 2019-2020 időszakban ellátásbiztonsági okokból felhalmozott készleteknek az ebben az időszakban történő felhasználása, másrészt az importcsökkenés okozta. A földgáztárolók töltöttségi szintje tavaly év végén 49,5% volt.

Tavaly folytatódott az elmúlt négy évben megfigyelhető primerenergia-termelés csökkenése, míg a primer belföldi felhasználás 4,9%-kal emelkedett az előző évhez képest. Az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése a megelőző évhez képest 7,8%-kal, a nukleáris forrásból származó 0,5%-kal csökkent.

A primer belföldi felhasználás 12,5%-át elsődleges megújuló energiaforrások és hulladékok felhasználása biztosította. A bruttó termelt villamos energia közel kétharmada, összesen 63,5%-a karbonsemleges forrásból származott, ezen belül 44,3% nukleáris, 19,3%-a megújuló energiahordozókból. (MTI)

search icon