A gyepes élőhelyekkel kapcsolatban várják a fotóműveket erre a pályázatra
A gyepes élőhelyekkel kapcsolatban várják a fotóműveket erre a pályázatra

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei ötödik alkalommal hirdették meg a gyepes élőhelyek értékeinek bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. Az idei kiírásban három kategóriában várják a pályaműveket, amelyeket szakmai zsűri bírál majd el.

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a „pannon gyepek” összefoglaló elnevezést. Magyarország első természetvédelmi témájú LIFE integrált projektjében széles szakmai összefogással dolgoznak a szakemberek a gyepes élőhelyek hosszútávú megőrzéséért.

A gyepek titkai című fotópályázatot is azzal a céllal indították útjára a projektben együttműködő szervezetek, hogy felhívják a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára, valamint a gyepeket fenntartható módon hasznosító, ezeket védő helyi emberekre.

A fotópályázat ötödik fordulójában három kategóriát is hirdettek a szervezők: a tájképek kategóriájában a gyepek szépségének és sokszínűségének tágabb perspektívában történő bemutatása a pályázók feladata, de külön kategória vállalkozik a gyepes élőhelyek évszakonként változó arcának ábrázolására, illetve a tájban élő embert is meg szeretnék jeleníteni a szervezők az alkotások által. A témának az is aktualitást ad, hogy az ENSZ 2026-ot a legelők és pásztorok nemzetközi évének nyilvánította – ehhez is kívánnak csatlakozni a szervezők a harmadik kategória révén.

A szakmai zsűri összetételével is a széles ágazati együttműködést kívánják reprezentálni a szervezők:

  • dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, zsűrielnök,
  • Barta Sándor kunmadarasi, több generációs gulyás, aki 2024 májusától a Nagykunság regnáló kunkapitánya,
  • Füredi Kornél, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető helyettese,
  • dr. Kalotás Zsolt agrármérnök, vadgazdálkodási szakmérnök, természetfotós, a Magyar Természetfotósok Szövetségének egyik alapítója
  • dr. Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus, az MTA doktora
  • Potyó Imre környezetkutató, BBC és HIPA nemzetközi díjas természetfotós.

A szervezők 2025. június 30. éjfélig várják a fotóműveket. További információk a pályázatról ITT és ITT érhetőek el.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Kiemelt kép: Canva

search icon