Ha már úgyis itt a szederszezon, miért ne ennénk egy szederöntetes minipalacsintát?
Ha már úgyis itt a szederszezon, miért ne ennénk egy szederöntetes minipalacsintát?

Augusztus közepe van, most robban be igazán a szederszezon. Bár a boltokban is kapható a szeder, ár-érték arányban a saját bokorral járunk a legjobban, de az is remek megoldás, ha egy szép erdei túrával egybekötött begyűjtőkörútra indulunk! Már csak azért is érdemes frissen fogyasztani a feketeszedret, mert nem csak az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, de számos jótékony hatása is van.

A szeder remek frissen, de ha egy kicsit elkalandoznánk a konyhában, változatos, édes és sós fogásokhoz egyaránt felhasználhatjuk. A chili és vanília vonatkozó bejegyzése szerint nem csak nemcsak desszertekben hanem sós fogásokban: salátákban, sültek, vagy sajtok mellett is kiválóan érvényesül.

Ha mégis az édes vonalon maradnánk, akkor a fekete szeder remekül használható süteményekben, morzsasütikben, esetleg pitékben almával, nektarinnal, vagy őszibarackkal párosítva. Készíthetünk belőle öntetet is, mely remek társa lehet akár egy finom palacsintának is.

Mautner Zsófi receptje szerint a szederöntethez egy 200 fokra előmelegített sütőbe kell helyeznünk a hőálló tálba halmozott, nagyjából 40 dkg szedret, melyre előzetesen rácsorgattunk 3-3 evőkanál mézet és vizet. Nagyjából 25 perc után a már szép szirupos levet eresztő gyümölcsöt (ha kihűlt) turmixgépben vagy botmixerrel pürésítjük, majd a rengeteg apró mag miatt átpasszírozzuk. Öntetünk, melyet a palacsintához forrón tálalunk akár 1-2 nappal előre elkészíthető ilyen módon.

Ügyelnünk csak arra kell, hogy a szeder erős színanyaga minél ritkábban találkozzon bármi olyannal, aminek szeretnénk megőrizni világos színét. Az öntetet pedig bátran ízesítsük ízlésünknek megfelelően, Mautner szerint gyömbérrel, csilivel, borssal, vagy akár zöldfűszerekkel, például zsályával vagy kakukkfűvel is remekül házasítható.

search icon