Hét hazai egyetem is szerepel a fenntarthatósági ranglistán
Hét hazai egyetem is szerepel a fenntarthatósági ranglistán

Megjelent a brit Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistája, amelyre a tavalyi három után idén immár hét magyar egyetem került fel.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára Facebook-posztjában azt írta, a magyar intézmények közül a legjobb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)  és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerepel, megosztozva a 259. helyen a vizsgált 1400 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Idén hétre bővült a zöld egyetemek köre, ugyanis a Debreceni Egyetem (DE) mellett felkerült a listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Széchenyi István Egyetem (SZE), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is – tette hozzá az államtitkár.

A második alkalommal megjelent ranglista vizsgálja a fenntarthatósághoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységet, kiemelt hangsúllyal arra, hogy mely intézmények tesznek legtöbbet a fenntartható környezetért, az élhető jövőért. A tudományos élet hazai és külföldi képviselői az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. A rendezvény kiállítási csarnokában online üzleti megbeszélések is zajlottak a külföldi vállalatok és szakmai intézmények, illetve a kiállításon jelen lévő magyar partnerek részvételével. A megbeszélésekbe 50 külföldi cég, illetve intézmény kapcsolódott be Afrika, Ázsia, Közép és Dél-Amerika illetve Európa összesen 32 országából.

A kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb 100, további három pedig Európa legjobb 100 intézménye közé kerüljön.

Hankó Balázs kiemelte, hogy a magyar egyetemek egyre jobban szerepelnek a nemzetközi rangsorokon: míg négy éve hét magyar intézmény szerepelt a világranglisták legjobb 5 százalékában, mára már tizenkét intézményünk jutott be az elit körbe.

(Hankó Balázs hivatalos oldala)

Kiemelt kép: canva

search icon