Hidrogénezett növényi olaj hajtja egy müncheni pályaudvar mozdonyait
Hidrogénezett növényi olaj hajtja egy müncheni pályaudvar mozdonyait

A Deutsche Bahn (DB) tolatómozdonyai ezentúl kizárólag hidrogénezett növényi olajjal (HVO) fognak üzemelni a müncheni északi rendezőpályaudvaron. A vállalat teljesen átalakította a pályaudvar üzemanyagtöltő állomását, szerintük a kezdeményezés kedvező hatással lesz a vasúti árufuvarozásra.

Az alternatív üzemanyag használata nemcsak a DB Cargo számára előnyös, hanem a bajor vegyipari háromszög, Toging, Burghausen és Trostberg városok ellátásának is. Florian Herrmann, a bajor szövetségi ügyekért és médiáért felelős államtitkár elmondta, hogy a projekt révén csak Münchenben évente 9000 tonna szén-dioxidot takarítanak meg. A DB Cargo kiemelte, hogy az átalakított töltőállomást más vasúttársaságok is használhatják.

2022 közepe óta fokozatosan átalakítjuk töltőállomásainkat, így 2023 végére 14 töltőállomáson tankolhatnak HVO-t ügyfeleink

– mondta Torsten Schein, a DB Energie vezérigazgatója. Március elején a bremerhaveni tengeri kikötő is elindította ugyanezt a kezdeményezést, a tolatómozdonyokat itt is kizárólag HVO-val tankolják.

A DB hidrogén hasznosításában is gondolkozik, mint alternatív üzemanyag. A vállalat 2022 októberében együttműködést kezdett az ausztrál Fortescue Future Industries (FFI) energiaipari csoporttal, hogy a vasúti áruszállítás során használt dízelmotorokat ammóniával és hidrogénnel működő motorokká alakítsák át. A két vállalat együttműködést ígért a zöld üzemanyagok logisztikája és ellátási lánca terén is.

(Forrás: RailFreight.com)

search icon