Mérséklődik a kereslet a hőszivattyúk hazai piacán
Mérséklődik a kereslet a hőszivattyúk hazai piacán

2023-ban hazánkban mérséklődött a kereslet a hőszivattyúk iránt, amely megoldások tiszta, környezetbarát és költséghatékony hűtési és fűtési rendszert biztosítanak az olyan lakóházak esetében is, ahol a fűtéskorszerűsítés nagyobb beruházást igényelne. Az új lakásépítések és az építőipari teljesítmény függvényében mérsékelt növekedésre lehet számítani az év második felében, valamint a hőszivattyú-beruházásokat érintő állami támogatásokban lehet reménykedni.

Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselője a hőszivattyúk iránti érdeklődés mérséklődésének legfőbb okát az új lakásépítések csökkenésében és a fűtéskorszerűsítések elmaradásában látja. A korábbi Otthonfelújítási állami támogatási program viszont nagyban hozzájárult a 2022-es évben tapasztalt keresletnövekedéshez. A szakértő úgy véli, mint minden évben, így idén is nagyobb érdeklődésre lehet számítani a jó idő beköszöntével, ezért annak, aki a komfortérzet növelése vagy éppen a levegőminőség javítása érdekében szeretne klímaberendezést vásárolni vagy hőszivattyút telepíttetni, érdemes időben, még a tavaszi időszak elején cselekedni és felkeresni megbízható telepítő szakembereket.

Papp László, a Klíma Centrum Kft. ügyvezető igazgatója szerint a tavalyi év értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy az orosz-ukrán háború kitörését közvetlenül követő esztendőről beszélünk. Emiatt egyrészt a földgázvásárlás mérséklésével szankcionáló Európának nagyon hirtelen kellett alternatív fűtési megoldásokat találnia, és ezt széles körben az elektromos árammal üzemelő fűtési módok tették lehetővé, ide tartozik a hőszivattyú és a klíma is. Ez 2022-ben olyan felfokozott keresletet generált, ami szinte a szakágban működő összes vállalkozás számára rekordévet hozott mind a forgalmazott mennyiség, mind a gazdasági mutatók tekintetében. Ezt követte egy konszolidált forgalom 2023-ban, amely az előző év kiugró számai után komoly kihívás elé állította a szakmát, főleg a raktárkészlet menedzselésével kapcsolatban. Az ügyvezető a számok javulását a lakásfelújítási támogatás újbóli bejelentésétől, valamint az építőipar reménybeli emelkedő pályára állásától várja.

Más-más szempontok alapján választunk klímát és hőszivattyút

Eltérő esetben ajánlott a klímakészülékeket és a hőszivattyús berendezéseket alkalmazni, ennek megfelelően a kiválasztás során is más-más szempontok élveznek prioritást a vásárlók részéről. Papp László rámutatott, hogy a magyar piac hagyományosan árérzékeny, így a klíma kiválasztása során általában kiemelt szerepet játszik a berendezés ára. Azonban szerencsére egyre többen veszik figyelembe a készülékek műszaki specifikációit és a beépített extrákat is. Meghatározó szempont szokott lenni a szín is, hiszen a klímaberendezés kiemelt részévé válik az enteriőrnek.

A hőszivattyúk kiválasztásakor a legfontosabb vásárlói szempontok között szokott szerepelni a berendezés zajszintje és a hatékonysága, emellett szintén fontos a megbízhatóság, amivel kapcsolatban már szerencsére statisztikai számok is rendelkezésre állnak. Az ügyvezető véleménye szerint a kiválasztás szempontrendszere valószínűleg nem fog jelentősen megváltozni az idei évben.

Energiahatékony megoldás a sorházak és társasházak, valamint a kereskedelmi épületek számára

Az M-sorozatú hőszivattyúk rugalmas, kompakt és energiahatékony megoldást kínálnak a sorházak és társasházak, valamint a kereskedelmi épületek központi fűtési és hűtési, használati melegvíz-rendszereinek kiszolgálására.

Az M-sorozat tagjai könnyen integrálhatóak olyan rendszerekkel, mint például a fan-coilos fűtési és hűtési rendszer, a padlófűtési és mennyezethűtési fűtési rendszerek, valamint a használati melegvíz-termelés és különösen a radiátoros rendszerek, mivel -15°C-os külső hőmérséklet mellett is képesek az új hőszivattyúk akár 75°C-os előremenő vízhőmérsékeletet biztosítani. Az energiahatékonyságra és a környezeti felelősségvállalásra összpontosítva a rendszerben a természetes R290-es hűtőközeg van használatban, amelynek alacsony, mindössze 3 a globális felmelegedési potenciálja (GWP), így hatékony alternatívát kínál a hagyományos fosszilis tüzelőanyaggal működő fűtési rendszerekkel szemben.

Az energiahatékonyság mellett a bolygónk megmentése is kiemelt fontosságú

A Panasonic szilárd elkötelezettségét jelzi a hosszútávú környezetvédelmi kezdeményezések mellett a „Panasonic GREEN IMPACT” program, amely többek között arra törekszik, hogy lehetővé tegye a szén-dioxidtól mentes működést és gyártást. A Panasonic vállalja, hogy 2030-ra valamennyi működő vállalata CO2-kibocsátását nettó nullára csökkenti. Mivel sokkal nagyobb kibocsátásuk van a termékeik áramfogyasztása formájában, ezért ezt új technológiák és megoldások kifejlesztésével fogják csökkenteni, hogy növeljék a hatékonyságukat. A fűtőberendezések villamosítása a hőszivattyúk szélesebb körű alkalmazása révén mindenekelőtt az energiaellátás és a kereslet szerkezetének átalakításában játszik szerepet.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás és kiemelt kép: One On One Kommunikáció

search icon