Így alakította át az erdők képét a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida

Így alakította át az erdők képét a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida
Így alakította át az erdők képét a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida

A 66 millió évvel ezelőtt a közép-amerikai Yucatán-félszigeten becsapódott aszteroidának nem csak a dinoszauruszok kihalás lett az eredménye, hanem az erdők jelentős átalakulása is.

A panamai Smithsonian Trópusi Kutatóintézet igazgatója, Dr. Mónica Carvalho munkatársaival azt vizsgálta, hogy a becsapódás hatására miképp alakult át az erdők képe. A kutatók szerint a becsapódást követő több millió éves időszakban a trópusi esőerdők regenerációja a gyorsabban növő virágos növények és nagyobb lombkoronával rendelkező fák előretörését hozta.

A nagyjából 12 kilométer átmérőjű kisbolygó becsapódása előtt a trópusi esőerdők és főképp a mai amazóniai esőerdő teljesen más képet festett. Az erdőkben jóval gyakoribbak voltak a tűlevelű fák és a páfrányfélék, illetve az erdők struktúrája is némileg másmilyen volt.

A dinoszauruszok idejében, nem függetlenül az óriási hüllők környezetátalakító hatásától, a fák egymástól jóval nagyobb távolságra álltak mint manapság, a lomkoronaszint pedig jóval kevésbé volt zsúfolt. Bár több fény jutott a talajszintre, a virágos növények kevésbé tudtak érvényesülni, mert a korabeli állatok letaposták és elfogyasztották őket.

A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a növényzet átalakulásában az is közrejátszhatott, hogy a becsapódás után nagy mennyiségű hamu került a levegőbe, amely aztán világszerte beépült a talajokba. A tápanyagban gazdagabb talaj pedig előnyt jelentett a virágos növényeknek.

A kutatók, akik megkövesedett pollenek és levelek vizsgálatából vonták le a következtetéseiket, azt is megállapították, hogy a nagy erejű katasztrófák után a trópusi ökoszisztémák nem regenerálódnak, hanem kicserélődnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(qubit)

search icon