Ilyen a fenntartható magyar designbútor

Ilyen a fenntartható magyar designbútor
Ilyen a fenntartható magyar designbútor

Egy bútor esetében nem csak a design és a funkcionalitás, de a fenntarthatóság is egyre fontosabb szempont. A Magyar Divat & Design Ügynökség tavaly indult design LAB inkubációs programjában készült alkotások egyesítik magukban ezeket, sőt egyes termékek, mint amilyen például az intelligens kutyaház, a nemzetközi piacon is hiánypótlók lehetnek.

A most véget ért első design LAB inkubációs programban 7 gyártó-tervező páros kapott támogatást ötletük megvalósításához, amely során több mint 40 nemzetközi színvonalú, innovatív és magas minőségű szériaérett termék született. Ezek közül is az egyik legkülönlegesebb a Tilia 2002 Bt. és Ulmann István közös alkotásaként megvalósult intelligens kutyaház.

A fenntarthatósági elveket is szem előtt tartó Pet Flat nevű intelligens kutyaház esztétikus külsejével bel- és kültéri dizájntárgy is lehet. Az újrahasznosított anyagok felhasználásával készült kutyaház tetején napelem termeli az energiát, melyet a világításhoz és az szerkezetbe épített kamerák üzemeltetéséhez használ fel.

A házikó nem csak a gazdik esztétikai igényességét elégítheti ki, de a kutyák is jól érezhetik magukat benne, hiszen hőszigetelt falai télen benntartják a meleget, eltolható ajtajai pedig a nyári hőség idején biztosítanak hűsítő fuvallatot.

Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET palackok feldolgozásáról. A gyárlátogatások alkalmával folyamatosan figyelemmel kísértük a megvalósításhoz vezető lépéseket, hat hónap elteltével pedig bátran kijelenthetjük, hogy olyan magas minőségű szériaérett termékek születtek, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése. Ezek az egyedi, magyar tervezésű és gyártású termékek hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt megállják helyüket, hazánkat képviselve pedig nagyban hozzájárulnak az országimázs erősítéséhez.

– mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Fenntarthatóság tekintetében ugyancsak kiemelkedő a Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté által alkotott MATCH nevű moduláris ülőgarnitúra család. A bútor bármely nappali kényelmes központja lehetne, modularitásából adódóan pedig az igények változásával gyorsan alakítható a formája.

Az ülőgarnitúra igazi különlegessége az, hogy a kárpitozásához használt szövet PET palackokból készült, míg a párnák töltőanyagát a gyártás során keletkezett hab hulladéka adja.

Az első design LAB inkubációs programot az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement) francia designintézet együttműködésével dolgozta ki, fő célja pedig az volt, hogy előmozdítsa a szektor szereplői között a sikeres kollaborációkat, miközben a hazai gyártói hátteret is korszerűsíti.

A pályázatra összesen 43 tervező-gyártó páros nyújtotta be jelentkezését, akik közül a fenti kettő mellet további öt páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához. A kivitelezési folyamat hat hónapos volt, melyet gyárlátogatásokon keresztül kísért figyelemmel az MDDÜ. A programban kiemelten fontos szempont volt, hogy a megtervezett darabok alkalmasak legyenek a szériagyártásra, hiszen ez képes igazi stabilitást nyújtani a gyártók és tervezők számára.

A többi, legalább ennyire dizájnos és ergonomikus termék megtekinthető a Magyar Divat & Design Ügynökség honlapján, ahol már lehet pályázni a második design LAB programra is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

A borítóképen a Rotte Kft. és Kele Sára Tangens Office Home nevű irodabútorának részlete látható

search icon