Irak 5 millió fát ültet az éghajlatváltozás súlyos hatásai elleni küzdelem érdekében
Irak 5 millió fát ültet az éghajlatváltozás súlyos hatásai elleni küzdelem érdekében

Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved. Az iraki miniszterelnök többek között ötmillió pálma és fa ültetésével hirdetett kampányt az éghajlatváltozás súlyos hatásai elleni küzdelem ellen a vízhiányos országban.

Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket az egyre melegebbé váló bolygó tovább súlyosbít. Mohammed Shia al-Sudani miniszterelnök egy klímakonferencián elmondta, hogy már több mint hétmillió irakit érintett az éghajlatváltozás, és több százezer embert űzött el otthonából az aszály.

Olyan problémákra hivatkozott, mint a „magas hőmérséklet, a kevés eső és a porviharok számának növekedése”, valamint a zöldfelületek zsugorodása, amelyek mind „fenyegetik az élelmiszer-termelést, az egészséget, a környezetet és a közösség biztonságát”. Az október végén hivatalba lépett Sudani azt mondta, hogy kormánya „nagy erdősítési kezdeményezést indít, amely magában foglalja ötmillió fa és pálmafa elültetését Irak összes kormányzóságában”.

A Világbank szerint Irak rövidesen kifogyhat a vízből

Tavaly tavasszal Irakot mintegy tucatnyi nagyobb homok- vagy porvihar sújtotta, amelyek Bagdadot és más területeket leptek el, ezreknek okozott légzési nehézségeket, valamint repülőterek és iskolák bezárását idézte elő. Sudani kijelentette, hogy a kormány egy tágabb „iraki vízión dolgozik az éghajlatváltozással kapcsolatban”. A déli Bászrában tartott konferencián tartott beszédén külföldi nagykövetek és ENSZ-tisztviselők vettek részt.

A terv magában foglalná a tiszta és megújuló energia előmozdítását, az új öntözési és vízkezelési projekteket, valamint a gázfáklyázás csökkentését, de nem közöl részleteket a finanszírozásról vagy az időkeretekről. Sudani szerint Irak „biztosan halad a szerződések megkötése felé a megújuló energiát hasznosító erőművek építésére, amelyek 2030-ra villamosenergia-szükségletünk egyharmadát biztosítják”.

Pálmaligetek vs, porviharok

Sudani hivatkozott „Irak jogainak megőrzésére irányuló erőfeszítésekre is a Tigris és az Eufrátesz folyó vizein” – ez a két hatalmas vízi út, amelynek vízhozama lecsökkent, az iraki tisztviselők pedig a Törökországban és Iránban található felfelé húzódó gátakat hibáztatják.

Az egyoldalú vízszabályozás a felvízi országokban növeli az éghajlatváltozás hatásai által veszélyeztetett országok sebezhetőségét” – mondta az iraki miniszterelnök a bászrai találkozón.

A szélesebb körű terv részeként a kormány a városok körüli zöldövezetek létrehozását említette, amelyek szélfogóként szolgálnának a porviharok ellen egy olyan országban, ahol a terület 39%-a sivatagos vagy elsivatagosodás sújtja. Irakot egykor a „30 millió pálmafa országának” titulálták, de a több évtizedes konfliktusok és a kudarcot vallott közpolitikák tönkretették a nemzeti szimbólumot, miközben az urbanizáció csökkentette a hagyományos zöldterületeket. A buja pálmaligetek, amelyek egykor olyan nagyvárosokat védtek, mint Bagdad vagy Karbala, átadták helyüket a betonnegyedeknek.

Sudani ígéretet tett arra, hogy Bagdad hamarosan regionális konferenciát szervez az éghajlatváltozás és más környezeti terhelések elleni küzdelemmel kapcsolatos együttműködés megerősítése és szakmai eszmecsere érdekében.

Felszólítom a baráti országokat és az ENSZ összes szervezetét, hogy támogassanak bennünket az éghajlatváltozás hatásaival való szembenézésben

– mondta Sudani.

Szaúd-Arábia, Irak gazdag szomszédja 2021-ben bejelentette, hogy egy évtizeden belül 10 milliárd fát ültet a területén, valamint további 40 milliárd fát más országokkal együttműködve.

(forrás: thejournal.ie)

search icon