Januártól teljesen zöldenergiával működik az E.ON
Januártól teljesen zöldenergiával működik az E.ON

Csaknem hetven E.ON létesítmény működik teljes mértékben zöldárammal 2024. január 1-jétől. A cég közleménye szerint ezzel annyi szén-dioxid-kibocsátást előznek meg, melynek megkötéséhez 408 hektár erdőre lenne szükség. Ehhez többféle forrásból szerzik be a zöldenergiát, többek közt származási garanciát is vásárolnak.

Mi az a származási garancia?

A származási garancia olyan tanúsítvány, amely hivatalos biztosítékot jelent arra, hogy egy adott mennyiségű áramot igazoltan megújuló energiaforrásból – pl. nap, szél vagy biogáz erőműben – állítottak elő. Erre azért van szükség, mert a hálózatban nem követhető nyomon a megtermelt villamosenergia útja. Származási garanciát egyébként önállóan is lehet adni és venni, a tőzsdén is kereskednek vele.

A fenntartható forrásból származó energiának köszönhetően az E.ON Hungária Csoport szén-dioxid-kibocsátása évente 2038 tonnával csökken. Ez nagyjából egyenértékű 1025 személyautó éves szén-dioxid kibocsátásával vagy 408 hektár erdő éves széndioxid-megkötő képességével, vagy 3863 háztartás éves villamosenergia-felhasználásból adódó szén-dioxid kibocsátásával.

Persze a származási garancia mellett a cég saját napelemes rendszereivel megtermelt -, és részben magyarországi megújuló erőművekből származó zöldenergiát is használ létesítményei üzemeltetéséhez. A tervek között pedig további napelemek telepítése és üzembe helyezése is szerepel.

Fotó: E.ON

Bárki számára elérhető zöldenergia

Számos nagyvállalat van már Magyarországon, amely az E.ON-hoz hasonlóan elkötelezett a karbonlábnyom-csökkentés mellett és működésének jelentős részét fenntartható forrásból, zöldenergiával szeretné biztosítani. Ezeknek a cégeknek jelenleg három lehetőségük van arra, hogy zöldáramra váltsanak: vagy saját maguk kezdenek megújulóenergia-termelésbe, például saját napelempark telepítésével; közvetlenül, vagy akár egy energiakereskedőn keresztül szerződést kötnek egy megújuló erőművel az ott termelt zöldáram átvételéről; vagy önálló származási garanciát vásárolnak.

Az E.ON mindhárom lehetőséget kínálja zöldben gondolkodó üzleti partnereinek. A nagyvállalatok számára hazai napelemparkokból származó zöldáramot biztosító Green Cloud megoldáscsomag 2022 óta elérhető. 2023-ban vezette be az E.ON a Green.ON szolgáltatást a közepes energiaigényű vállalatok számára. Ezzel rövid távon, dedikált forrásból, zöldáram szállításával akár önállóan, akár származási garanciákkal együttesen biztosít fenntartható energiát üzleti ügyfelei számára. Az E.ON által értékesített villamosenergia 20 százaléka az elmúlt évben már fenntartható forrásból származott.

Egyre több nagyvállalat igénye, hogy zöldenergiára váltson. Partnereink olyan megoldásokat keresnek, ahol az ellátás megszokott biztonsága mellett válthatnak garantáltan zöld forrásból érkező energiára. Már a közeljövőben áttörést várunk a megújuló energia piacán, hiszen a kereslet a zöldáramra egyre nagyobb. A célunk, hogy segítsük partnereinket dekarbonizációs vállalásaik teljesítésében, megbízható megoldásokat kínáljunk fenntarthatósági céljaik eléréséhez.

– mondta el Nagy Zsuzsa, az E.ON Energiamegoldások Kft. ügyvezető igazgatója

Borítóképünkön az E.ON pécsi, Búza téri irodájára telepített napelemek láthatók.
Fotó: E.ON


Az energiatermelés és tárolás fenntarthatóbbá tétele a klímaváltozás elleni harc egyik kulcsa. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is.

search icon