Új papagájtársat kapott Bogyó és Babóca
Új papagájtársat kapott Bogyó és Babóca

Kéktorkú arával gyarapodott a debreceni állatkert. A rendkívül ritka, kihalás szélén álló papagájfaj hím egyede a csehországi Usti nad Labem-i állatkertből, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett a Nagyerdőbe.

A Zoo Debrecen közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint, tavaly áprilisban a súlyosan veszélyeztetett arafaj két tojójával, Bogyóval és Babócával bővült a nagyerdei papagájgyűjtemény, a hím egyed érkezésével pedig a szakembereknek sikerült egy tenyészcsapatot összeállítaniuk.

A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának, amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg.

A kéktorkú ara a világ egyik legritkább papagájfaja, mindössze 79 állatkertben látható.

Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása, valamint az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak mindössze csak 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján.

A 19. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogramok sikere, amelyhez a szakemberek reményei szerint a debreceni állatkert is hozzájárul majd.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Zoo Debrecen hivatalos FB oldala)

Fotó: Canva

search icon