Kevesebb, de kimagaslóan jó minőségű az idei meggytermés
Kevesebb, de kimagaslóan jó minőségű az idei meggytermés

Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján az EFOTT fesztivál területén.

Az államtitkár elmondta, hogy az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a „természet szeszélye”, hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat. Ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul „ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van”, a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik – fűzte hozzá.

Feldman Zsolt jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 ezer hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.

A kajszitermés jelentős részét elvitte a tavaszi fagy

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte: az a szándékuk, hogy a „gyomron keresztül jussanak el a szívekig”, ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg. Azt is megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.

Forrás: MTI

search icon