Ki nem találnád, mire használják a kidobott karácsonyfákat Fülén!
Ki nem találnád, mire használják a kidobott karácsonyfákat Fülén!

Egy fülei kecskefarmon meglehetősen kreatív módon hasznosítják újra a kiszolgált karácsonyfákat. A kecskéknek adják őket eleségül, az állatok pedig jóízűen kebelezik be a nekik felkínált fenyőt.

Az ünnepek végén – hagyományosan vízkeresztkor – a díszes fenyőfák rendszerint a kukák mellett vagy a kijelölt gyűjtőhelyeken landolnak, ám egy Fejér vármegyei község, Füle kecskefarmján a karácsonyfáknak más sorsot szánnak a tulajdonosok. A kecskéket etetik meg velük – számol be róla a Sokszínű Vidék.

A farmon jelenleg 15 kecske él, az állatok pedig 2022-ben ettek először fenyőt. Ekkor még nem a gazdáik szorgalmazására, hanem lelegelték a farmon található, bekerített, gyökeres fenyőfát. Dán Erikának, a farm egyik tulajdonosának ekkor támadt az ötlete, hogy talán szívesen ennének többször is fenyőt az állatai. Mielőtt belevágott volna az etetési kísérletbe, azért biztosra akart menni, és alaposan utánajárt a témának, hogy valóban érdemes-e fenyővel etetnie a kecskéit.

Persze nem ez a fő tápláléka a farmon élő kecskéknek, a fenyőt csak kiegészítésként kapják a megszokott szálastakarmány és abrak mellé. Aki pedig azt hinné, hogy a tűlevelek árthatnak nekik, tévednek, ugyanis a kecskék technikásan szedegetik le az ágakról azokat, így semmiféle fájdalom, irritáció nem éri őket. A fiatal rügyeket, hajtásokat is megeszik, ezáltal pedig sok vitamint juttatnak a szervezetükbe, és erősödik az immunrendszerük – osztotta meg Dán Erika a Sokszínű Vidékkel.

Az állattartók már tavaly is gyűjtötték a községben élők kidobásra ítélt karácsonyfáit, a legnagyobb „fogásuk” pedig öt utánfutónyi levágott fenyőgally volt, ezzel a kecskék 2-3 hónapig elvoltak. Miután idén is megkérték a település lakosait, hogy ajánlják fel megunt karácsonyfáikat a kecskéknek, nagyjából 15-20 fát sikerült összegyűjteniük, amelyekért házhoz mentek a megadott címekre.

A fenti példa jól illusztrálja, hogy ami valakinek szemét, az másnak érték lehet, alapvetően pedig erre épül a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság filozófiája. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Sokszínű Vidék
Kiemelt kép: Canva

search icon