Mi lesz a sorsa a budapesti karácsonyfáknak?
Mi lesz a sorsa a budapesti karácsonyfáknak?

A fővárosban környezetbarát módon, energetikailag hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat. A becslések szerint több mint félmillió fát szállítanak majd el.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának közleménye szerint az igazi „kihelyezési dömping” január 6. után kezdődik, és általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról a karácsonyfákat ilyenkor úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el, amelyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató.

A lakóingatlanoktól ezzel párhuzamosan a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművel a nagyobb fákat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a lakosság több lehetőség közül is választhat: a hulladékgyűjtés napján a háztartási hulladékos kukák mellé vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére lehet kitenni a fát.

A társaság közölte, a fenyőfákat először aprítják, majd a BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba teszik, ahol nagy nyomású gőzt fejlesztenek. Az így nyert hőenergiából – nagy hatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel – környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő.

A létesítményben termelt hőenergia a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati meleg víz formájában. A BKM Fővárosi Hulladékhasznosító Művében előállított villamos energia emellett mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja – olvasható a közleményben.

A fenyőfák begyűjtésével kapcsolatos információk elérhetők az FKF honlapján, az fkf.hu/karacsonyfa-begyujtes oldalon.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI

search icon