Kisfaludy László szerint személyes példamutatással nevelhetők a fiatalok környezettudatosságra
Kisfaludy László szerint személyes példamutatással nevelhetők a fiatalok környezettudatosságra

Személyes példamutatással lehet rávenni a fiatalokat, hogy környezettudatosan éljék az életüket – hangsúlyozta a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára a 2023. évi Kárpát-medencei fenntarthatósági témahét nyitórendezvényén hétfőn.

Kisfaludy László a Magyar Tudományos Akadémián megtartott konferencián elmondta, a 2016-ban útjára indított programsorozat célja a fenntarthatóság üzenetének közvetítése. Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, hogyan tudják megőrizni és a későbbi generációknak eredeti pompájában, minél értékesebben átadni a természeti környezetet.

Szerinte a mindennapokban is látszik, hogy a klímaváltozás hatásai már itt, a Kárpát-medencében is közvetlenül érezhetők, elég visszagondolni az M1-es autópályán történt porvihar okozta tömegbalesetre. Arról is beszámolt, hogy a fenntarthatósági témahét iránt évről évre növekszik az érdeklődés. Az idén csaknem 1800 iskola – az iskolák mintegy harmadának – 400 ezer diákja vesz részt az április 24-től április 28-ig tartó programsorozatban.

Áder János: a Kárpát-medencében drasztikus hatásai lesznek a klímaváltozásnak

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a témahét mellett sok egyéb program is segíti a gyermekek szemléletformálását. Ilyen például az ökoiskola- és a zöldóvoda-hálózat, ebben az elmúlt tanévben mintegy 1300-1400 iskola és több mint ezer óvoda vállalta, hogy beépíti oktatási, nevelési tevékenységébe a környezettudatos szemléletet. Kisfaludy azt is elmondta, hogy a fenntarthatóság a köznevelésben már tantárgyként is létezik, sőt 2024-től projektfeladatként érettségit is tehetnek belőle a fiatalok, valamint a pedagógusok képzésében és minősítésében is megjelenik a téma.

A fenntarthatósági témahét nyitórendezvényen átadták az idei Zöld tündér-díjakat is a környezettudatos nevelésben élen járó, illetve legaktívabban részt vevő pedagógusoknak, diákoknak, iskoláknak és önkéntes szervezeteknek.

(forrás: MTI)

search icon