Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program
Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, melynek célja, hogy megismertesse a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta: az Energiaügyi Minisztérium igen nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra. Hozzátette: a legkisebbektől kezdik; Magyarországon minden negyedik gyerek zöld óvodába jár.

A Kölcsönkapott levegő program megismerteti a fiatalokat azzal, hogy mennyire fontos a víz, a talaj, és a biológiai sokféleség. „A levegőt megismertetni a legnehezebb, mert láthatatlan” – mondta az államtitkár, aki törekvésüket ahhoz hasonlította, mint a Harry Potterből ismert láthatatlan köpönyeg megfordítása: „nem láthatatlanná szeretnének tenni valamit, hanem láthatóvá”.

A Kölcsönkapott levegő 2. elnevezésű programnak, melyet Budapesten a XVII. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban indított útjára az Energiaügyi Minisztérium, az a fő célja, hogy felhívja a figyelmet a levegő tisztaságának a fontosságára. Ennek érdekében az oktatásban is használható számos kézikönyvvel, plakáttal és előadásanyaggal segítik az alapfokú intézményeket.

A program első helyszínén, a helyiek által legzöldebb budapesti kerületnek tartott Rákosmentén közölték, hogy az 5. Nemzeti Környezetvédelmi programban foglaltak megvalósítása érdekében folytatódnak a levegőtisztasági mérések azon oktatási intézményekben és környezetükben, amelyek távol esnek az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat mérőpontjaitól.

A projekt megvalósítása során a konkrét levegőminőségi mérések módszertanát, eszközeit, valamint eredményeit személyesen, és helyben ismertetik meg a diákokkal. Ezeket az adatokat ők is rögzítik, elemzik, majd levonják a következtetéseket. Mindezek, elsősorban a fenntartható közlekedésre, a környezettudatos magatartásra, valamint a fűtési szokásokra vonatkoznak.

Az államtitkár úgy fogalmazott: szeretnék, hogy a fiatalok megtudják, miért fontos vigyázni a levegőre, és mit tehetnek annak érdekében, hogy a levegő tiszta maradjon. A program elnevezése arra az ismert mondásra utal, hogy a Földet – és a tiszta levegőt  – nem apáinktól örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön, ezért vigyázni kell rá. Utalt David Attenborough brit biológus intésére is, amely úgy szól: „senki se fogja védeni azt, amit nem ismer”. Ezért is segíti a minisztérium, hogy a gyerekek megismerjék, miért fontos a körülöttünk lévő levegő, és hogyan segíthetik ők is, hogy az tiszta lehessen egész életük során.

Természeti értékeink ismerete és megőrzése a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a tudományos élet számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Energiaügyi Minisztérium)

Fotó: Canva

search icon