Kolonizálja az élővilág a tengeri szemétszigeteket
Kolonizálja az élővilág a tengeri szemétszigeteket

Úgy tűnik, a Csendes-óceán trópusi vizein úszó szemétszigeten sikerült megtelepednie olyan fajoknak, melyek eredetileg csak a partok mentén voltak megtalálhatók.

A Nature Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban minap megjelent tanulmány szerint a nyílt tengeren úszó hulladékszigeteket meglepően sok part menti tengeri gerinctelen faj kolonizálta: már az óceánon is képesek túlélni és szaporodni.

Smithsonian Környezetkutató Központ (SERC) és a Hawaii Egyetem (UH) kutatói a Csendes-óceán keleti részének szubtrópusi vizein vizsgálták a műanyaghulladékot, és azok több mint 70%-án találtak kizárólag a partok mentén élő fajokat. Még ennél is megdöbbentőbb, hogy több part menti, mint nyílt tengeri fajt sikerült regisztrálni a törmelékek között.

Felfedezésünk arra utal, hogy a tengeri ökoszisztémák között évmilliók óta fennálló biogeográfiai határok gyorsan változnak a szubtrópusi vizekben felhalmozódó úszó műanyagszennyezés miatt.

– mondta Linsey Haram, a SERC tudományos munkatársa, a tanulmány vezetője

A kutatók meglepetésére az Ocean Cleanup által 2018 és 2019-ben gyűjtött mintákon 37 olyan gerinctelen fajt találtak, melyek eredendően a part menti vizekben élnek. Gregory Ruiz, a tanulmány társszerzője szerint az eredmények arra utalnak, hogy a part menti élőlények most már képesek szaporodni, növekedni és fennmaradni a nyílt óceánban. Ezzel egy újszerű közösséget hoznak létre, amely korábban nem létezett.

Ez paradigmaváltás abban, ahogy korábban a part menti gerinctelenek elterjedésének és szétszóródásának akadályaira tekintünk.

–teszi hozzá Ruiz

Bár a tudósok már korábban is tudták, hogy az élőlények – köztük egyes part menti fajok – benépesítik az úszó műanyagszemetet, eddig nem tudták, hogy a közösségek a nyílt óceánban stabilan fennmaradhatnak. Ezek az eredmények egy új, ember okozta hatást azonosítanak, dokumentálva annak korábban nem ismert mértékét és lehetséges következményeit.

A kutatásban résztvevő hawaii-i kutatók szerint a Csendes-óceán északi részén található szemétfoltok, melyek szomszédosak az Egyesült Államokhoz tartozó szigetcsoporttal, közvetlenül elérhetik a szigeteket. Ez pedig komoly problémát jelent. A sziget törékeny tengeri ökoszisztémáit a múltban elsősorban a szárazföldektől való jelentős távolság védte, ez azonban a szemétszigetekkel megváltozott. Ahogy az UH vezető kutatója, Nikolai Maximenko mondja, a Hawaii közelében fennmaradó part menti fajok jelenléte olyan változást jelent, amely azt jelzi, hogy a szigetek fokozottan ki vannak téve az invazív fajok általi kolonizáció veszélyének.

A tanulmány rámutat arra, hogy egyfelől milyen jelentős a tudáshiány a tengeri ökoszisztémák ilyentén változásait illetően, másfelől, hogy milyen drámai és gyors változásokat idézhetünk elő a tengerbe kerülő elképesztő mennyiségű hulladékkal. (phys.org)

search icon