Kövületek mutatják meg az emberi test jövőjét?
Kövületek mutatják meg az emberi test jövőjét?

Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa szerint előre jelezheti az emberi test változásának jövőjét az, ahogy korábban más emlősfajok reagáltak a klímaváltozásra. Ez pedig az emberi test méretének csökkenését vetíti előre, mivel úgy tűnik, a kisebb emlősök jobban bírják az emelkedő hőmérsékletet.

Az ősi kövületek elismert kutatója az ember jelenlegi helyzetét az ősi lovakéhoz hasonlította, amelyek kisebb termetűek lettek mintegy 55 millió évvel ezelőtt, az úgynevezett paleocén-eocén hőmérsékleti maximum (PETM) korszaka idején.

Nagyszerű kövületek állnak rendelkezésünkre a legutóbbi nagy földtörténeti felmelegedés idejéből. Hátborzongató a hasonlóság a jelenlegivel.

– mondta Brusatte

Ahogy most megjelenő könyvében – The Rise and Reign of the Mammals (Az emlősök felemelkedése és uralma) – megjegyzi, a mai világ melegebb részein élő emlősök gyakran kisebbek, mint a hűvösebb területeken élők; ez a Bergmann-szabályként ismert ökológiai elv. Noha az okok nem teljesen ismertek, valószínű, hogy mivel a kisebb állatok bőrfelülete a térfogatukhoz képest nagyobb a termetesebb állatokéhoz képest, így könnyebben vezeti el a felesleges hőt.

Brusatte a könyv megjelenése előtt a Guardiannak elmondta, a zsugorodás „a klímaváltozással való megküzdés gyakori módja”. Ez nem azt jelenti, hogy minden emlős kisebb lett, de úgy tűnik, ez az általános trükk, amikor gyorsan emelkedik a hőmérséklet – tette hozzá.

Ha a hőmérséklet valóban gyorsan nő, könnyen lehetséges, hogy az emberi testméret csökkenni fog

– magyarázta

Nem minden szakértő vallja, hogy az emelkedő hőmérséklettel mérséklődik az emlősfajok testmérete. Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója szerint gyenge a bizonyíték, amelyet a könyv bemutat, ellenben a hőmérséklet és az emlősök mérete közti összefüggés oka gyakran a rendelkezésre álló élelem szűkössége. Lister azt a vélekedést sem osztja, hogy az ember „összemegy” a globális felmelegedés miatt.

Az embernél már nem igazán működik a természetes szelekció. Ha így lenne, akkor azt kellene látnunk, hogy a nagyobb testű emberek a klímaváltozás miatt meghalnak, mielőtt utódaik születnének. Nincs ilyen a mai világban. Ruhát viselünk, fűtünk és klímaberendezésünk van arra az esetre, ha túl nagy a meleg.

– mondta a kutató

(Guardian/MTI)

search icon