Kritikus éghajlati mutatók döntöttek rekordokat 2021-ben
Kritikus éghajlati mutatók döntöttek rekordokat 2021-ben

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán közzétett jelentése olyan rekordokról számol be, melyek egyértelmű jelei annak, hogy az emberi tevékenység komoly hatással van a bolygóra. Ennek legszembetűnőbb jelét, az extrém időjárási eseményeket az éghajlati válság mindennapi arcának nevezték, mely évente már most több ezer ember halálát és több százmilliárd dolláros károkat okoz.

A klímaváltozás lassításában jelentős szerep jutott az óceánoknak, melyek a hő jelentős részét és a szén-dioxid-kibocsátás mintegy negyedét elnyelik. Ennek azonban ára van, a világ tengerei sosem voltak olyan savasak és melegek mint tavaly, melynek az egyik jól látható következménye az Nagy-korallzátony jelenleg is zajló pusztulása. Ahogy a jelentésről beszámoló Guardian írja, 2021-ben az óceánok nagy részén legalább egy jelentős tengeri hőhullámot tapasztaltak.

A tengerszint szintén rekordot ért el, az elmúlt 30 évben mintegy 10 centimétert emelkedett, a folyamat pedig gyorsulóban van. Ezt részben a gleccserek és a jégtakarók olvadása, részben a víz hőtágulása okozza. Az emelkedés a WMO szerint több százmillió tengerparti lakost veszélyeztet, és növeli a hurrikánok és ciklonok által okozott károkat.

Éghajlatunk a szemünk előtt változik. Az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok még sok generáción át fogják melegíteni a bolygót. Néhány gleccser elérte azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút, és ennek hosszú távú következményei lesznek egy olyan világban, ahol már most is több mint 2 milliárd ember él vízhiánnyal.

– mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára

A légkör szén-dioxid-koncentrációja szintén új rekordot ért el, és már 50%-kal magasabb mint az ipari forradalom előtt. Ez ahhoz is hozzájárul, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése elérte az 1,1 Celsius fokot és egyre közelebb vagyunk a 1,5 fokos határhoz, melyet egyes kutatók szerint ideiglenesen a következő években el is érhetünk.

Az egyetlen fenntartható jövő a megújuló jövő. A jó hír az, hogy a mentőkötél közvetlenül előttünk van. A szél és a napenergia könnyen elérhető, és a legtöbb esetben olcsóbb, mint a szén és más fosszilis tüzelőanyagok. Ha közösen cselekszünk, a megújuló energiaforrásokra való átállás a 21. század békeprojektje lehet.

– mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára

A jelentés ezek mellett kitér a jelentősebb hőhullámokra, valamint arra is, hogy a megfigyelések kezdete óta a grönlandi jégtakaró csúcsán először regisztráltak esőt. Az ügynökség arra is figyelmeztetett, hogy Kelet-Afrikában nagy a kockázata annak, hogy az esőzések már a negyedik egymást követő szezonban elmaradnak, ami az elmúlt 40 év legsúlyosabb aszályát jelentené.

search icon