Kulcsfontosságú az épületek fenntarthatósága a klímaváltozás elleni küzdelemben
Kulcsfontosságú az épületek fenntarthatósága a klímaváltozás elleni küzdelemben

A hazai építőipar szereplőinek jelentős része igen keveset és igen felületesen foglalkozik a fenntarthatósággal, azonban a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) és tagvállalatai ezen mielőbb szeretnének változtatni.

Ennek jegyében a Föld napja alkalmából konkrét cselekvéseket vázoltak. Ezek azok a feladatok, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni 2021-ben, ha a fenntarthatóság nem csak a szavak szintjén kerül a célkeresztbe.

A HuGBC öt hívószó alatt összegezte ezeket a feladatokat, melyek egyébként az egyesült tagvállalatainak vállalásai között is szerepelnek. Ezen vállalatok befolyásos piaci szereplőként feladatuknak tekintik, hogy élére álljanak a változásnak és katalizálják az átalakulást.

Karbonsemlegesség

Egy-egy intézkedéssel, akcióval rövidebb távon is látványos eredmény érhető el a karbonlábnyom minimalizálása felé vezető úton. A megfelelő akcióterv elkészítése és végrehajtása természetesen alapvető feladat. Az építőanyag-gyártók többek között alternatív energiaforrások használatában, a csomagolás környezetbarát megoldásában vagy a végtermék megfelelő kalibrálásában látják a célravezető gyakorlatot. Megrendelői oldalról viszont meg kell teremteni az igényt olyan építőanyagok használatára, amelyek az épület bontása után sem terhelik a környezetet. Az építészirodák tervezői felelőssége, hogy az adott épülettel fenntartható környezet jöjjön létre.

Körforgásos szemlélet

Akár egy épület is „újrahasznosítható” új funkcióval, ahogy egy műszaki termék veszélyes összetevői is visszaforgathatók a hosszabb életciklusért. Nem beszélve arról, hogy akár a homlokzatburkolati rendszer is készülhet újrahasznosított alapanyagokból.

Üzleti partnerek és kollégák ösztönzése

A pozitív példák megosztása és a többiek ösztönzése mindannyiunk számára segíthet a fenntarthatósági célok felé vezető úton, és nincs ez másként az építőiparban sem. Van például olyan építésziroda, ahol a fenntarthatósággal külön akciócsoport foglalkozik, és nemcsak a tervezési és anyaghasználati trendekkel vannak tisztában, de kutatásokat is végeznek és programokat is szerveznek partnereik számára.

Szemléletváltás felgyorsítása

A saját példa is kiváló szemléletalakító hatású, különösen prominens piaci szereplők esetében, de az Egyesület tagjai a tudásépítésben is aktívan részt vesznek, elősegítve a szektor transzformációját. A tagok maguk is aktívan szerveznek konferenciákat, workshopokat, tartanak tájékoztatókat vagy hoznak létre új online virtuális platformokat, hogy megmutassák pl. az egészségesebb épített környezetet.

A fenntarthatóság különböző vetületeinek összehangolása

A HuGBC tagok konkrét vállalásai mind abba az irányba hatnak, hogy a fenntartható építés környezetileg, társadalmilag és gazdaságilag is megvalósuljon. Az innovatív tervezési folyamatok, a valós célok felállítása, a pénzügyi kockázatelemzés, az aktív cselekvés megfelelő módjának meghatározása, az ember és környezetének egészséges interakciója, a belsőépítészeti elemek fenntarthatósága mind kellenek ahhoz, hogy a klímacélokat elérjük, és ezért közösen, összedolgozva, egymást inspirálva tehet a szektor.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon