Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke
Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke

Amikor szerelmesek vagyunk, pillangók repkednek a gyomrunkban, nem pedig lepkék, illetve a pillangóhatást sem hívjuk lepkeeffektusnak. Ennek ellenére a pillangó és a lepke elnevezést gyakran egymás szinonimájaként használják, pedig a kettő nem ugyanaz.

A lepkék (Lepidoptera) az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje. A pillangófélék (Papilionidae) pedig a lepkék rendjébe, ezen belül a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó család. Így tehát nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke.

Európában hazánk az egyik leggazdagabb ország a lepkefauna tekintetében, közel 200 nappali lepkefaj fordul elő az ország területén. Pillangókból azonban csak 4 fajjal találkozhatunk itthon, ezek pedig a kis apollólepke (Parnassius mnemosyne), a farkasalmalepke (Zerynthia polyxena), a fecskefarkú lepke (Papilio machaon) és a hozzá igen hasonló kardoslepke (Iphiclides podalirius). Mindegyik faj védett, természetvédelmi értékük 10.000, illetve 50.000 forint.

Küllemben miben tér el egy pillangó a lepkéktől?

Általában a pillangók közepes vagy nagy termetűek, és színesebbek a lepkéknél. Második szárnyuk hátsó szegélye homorúan ívelt, a hátsó szárny végén gyakran faroknyúlvány található, amely lehet fecskefarok, hosszú kard formájú vagy bunkós. A hátsó szárny potroh felőli széle nem záródik szorosan a test mellé.

Az év lepkéje 2024-ben

Két éve lehetett először szavazni, hogy hazánk lepkéi közül melyik legyen a tavalyi, 2023-as év győztese. A szavazást akkor egy csodaszép pillangó nyerte, a gyönyörű fecskefarkú lepke vagy fecskefarkú pillangó, mellyel hazánkban országszerte áprilistól egészen szeptemberig találkozhatunk a természetben, főként akkor, ha hegyek között és dombvidéken járunk.

Fecskefarkú lepke (Papilio machaon)
Fotó: Canva

Az idei év lepkéjének kiválasztására tavaly ősszel hívta életre a közönségszavazást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya. Ekkor három jelöltre, a kis színjátszólepkére (Apatura ilia), a közönséges medvelepkére (Arctia caja) és a gyakori ablakosmolyra (Thyris fenestrella) lehetett szavazni a szervezet weboldalán.

Közönséges medvelepke (Arctia caja)
Fotó: Canva

Végül a jellegzetes megjelenésű, látványos színű közönséges medvelepke került ki győztesen a jelöltek közül, amely nem a közelmúltban kapta nevét, hanem akkor, amikor még sokfelé előfordult. Mára sajnos ez a lepke drasztikusan megritkult. Az MME célja az évről évre ismétlődő szavazással éppen ezért az, hogy felhívja a figyelmet azokra a fajokra, amelyeket érintenek a természetvédelem aktuális problémái.

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

A kiemelt képen egy farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) látható. Fotó: Canva

search icon