Megnyitott a Lepkekert a budapesti állatkertben
Megnyitott a Lepkekert a budapesti állatkertben

Megnyitotta kapuit a Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje, ahol tizennyolc trópusi lepkefaj több száz egyedét láthatja a nagyközönség.

A Fővárosi Állat- és Növénykert tájékoztatása szerint, a bemutatott lepkefajok mindegyike Közép- és Dél-Amerikai trópusi élőhelyein őshonos. Az állatok miután bebábozódott állapotban érkeztek egy Costa Ricában működő lepkeszaporító farmról, az Állatkert munkatársai a Lepkekert közepén lévő, üvegfalú bábszekrényben helyezték el őket, így a közönség egy kis szerencsével magát a kikelést is megfigyelheti.

A trópusi lepkék 240 négyzetméternyi terület, 1200 köbméternyi légterében láthatóak. A kertet úgy alakították ki, hogy a közönség közvetlenül a lepkék között sétálhasson. A lepkék mellett a Lepkekert növényeit, köztük a különféle broméliákat, orchideákat, sétányrózsákat, csillagcsokrokat és tillandsiákat is megcsodálhatják a látogatók.

A Lepkekert, mint szezonális látnivaló 2000 óta létezik az Állatkertben. Jelenlegi helyére, a Pálmaház, az óriásvidrák és a prérikutyák kifutója, illetve a sörényes hangyász kifutója által határolt területre 2014-ben került. A bemutatóhely általában nyár elejétől kora őszig látogatható, de ha az időjárás megengedi, már május végén megnyitják.

A közleményben felidézik, hogy a Budapesti Állatkert az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) kezdettől fogva együttműködik. Ennek apropóján rendezték meg a hétvégén az „50 éve közösen a természet szolgálatában” című programot. A látogatók ismeretterjesztő játékokkal, kreatív kézműveskedéssel ismerkedhettek, illetve a vadállatok, madarak védelmével kapcsolatos programokon vehettek részt.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Fővárosi Állat- és Növénykert)

Fotó: Canva

search icon