Letöltendőt kapott a patakba olajat öntő természetromboló
Letöltendőt kapott a patakba olajat öntő természetromboló

Természetkárosítás miatt bűnösnek mondott ki és szabadságvesztésre ítélt két férfit – előkészítő ülés keretében – a Szombathelyi Járásbíróság – közölte az MTI-vel szerdán a Szombathelyi Törvényszék sajtótitkára. Kustos Anna Zsófia tájékoztatása szerint:

Az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Tavalyi történet zárult le ezzel. A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya még 2022-ben folytatott le büntetőeljárást egy 41 éves Vas megyei férfi és fiatalkorú társa ellen helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. 2022. januárjában ugyanis jelzés érkezett a hatóságokhoz arról, hogy Sorkikápolna község közelében, a Sorok pataknál környezetszennyezés történt, oly módon, hogy ismeretlen személyek olajos hordókat és kannákat dobtak a patak medrébe, amelyekből az olaj a talajra és a vízbe folyt. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai a helyszínen megállapították a környezetkárosítás tényét, majd a Rendőrséghez fordultak.

A helyszíni szemle adatai alapján 2 db 200 literes olajos hordó, 2 db 5 literes kanna és 5 db 20 literes olajos kanna volt a patak medrében, illetve a meder környékén.

Megállapították, hogy a 41 éves férfi alkalmi ismerősével közösen 2021 decemberében azzal a szándékkal, hogy megszabaduljanak a feleslegessé vált fáradtolajtól, gépkocsival a környező erdőbe ment, majd a Sorok patak medrénél megszabadult a feleslegessé vált szállítmánytól. A kannákat és hordókat a patak medrébe dobálták, amelyekből az olaj kiömlött, ezzel helyrehozhatatlan mértékben károsítva a földet és a hozzá tartozó élővilágot.

A vízügyi szakemberek gyors és hatékony környezettisztítása ellenére a patak vízét olyan mértékben károsították, hogy az még a szakszerű beavatkozással sem volt helyreállítható.

(Forrás: police.hu)

search icon