Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja!
Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja!

A biodiverzitás védelmének világnapját minden évben május 22-én tartják meg, célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség fontosságára és az azt fenyegető veszélyekre.

A biodiverzitás megvédése globális feladat, viszont az emberiség sajnos szinte mindenhol vesztésre áll jelenleg ebben a harcban. Hazánkban sem más a helyzet, épp ezért kell minden megtennünk azért, hogy megőrizzük a minket körülvevő természeti csodákat, a legkisebb rovartól a leghatalmasabb fákig.

A biodiverzitás napját civil kezdeményezésre az ENSZ közgyűlése fogadta el 2000-ben, hazánkban pedig 2005 óta rendeznek eseményeket ennek kapcsán. A május 22-i dátummal arra emlékezünk, hogy 1992-ben ezen a napon fogadta el az ENSZ Környezeti Programjának közgyűlése a biológiai sokféleségről szóló egyezmény végleges szövegét, melyet néhány hónappal később el is fogadtak a Rio de Janeiroban megtartott Föld-csúcson.

Ahogy az Agrárminisztérium írja az esemény kapcsán megjelent közleményében, Magyarországnak európai összehasonlításban is kiemelkedő természeti értékei vannak, változatos ökológiai adottságaink pedig kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából.

A világnap alkalmából a minisztérium idén arra biztatja nemzeti parkjaink mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az Együtt a biológiai sokféleségért! nemzetközi koalícióhoz.

Ennek az a célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért. Mindez különösen fontos a Biológiai sokféleség egyezmény világkonferenciája előtt, amelyet októberben rendeznek, és ahol a világ országai várhatóan kulcsfontosságú döntéseket hoznak az élővilág megmentése érdekében.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/Greendex)

search icon