Magyar szerző könyvét mutatták be a klímacsúcson
Magyar szerző könyvét mutatták be a klímacsúcson

Csizmadia Norbert, a kecskeméti Neumann János Egyetem kuratóriumi elnöke az Egyesült Arab Emírségekben, a COP28 globális klímacsúcson mutatta be angol nyelven megjelent Geovízió: Fenntarthatóság és Eurázsia című duplakötetes könyvét.

A Neumann János Egyetem közleménye szerint, a COP28 klímacsúcson Európát és Magyarországot egyedüli felsőoktatási kiállítóként képviselő Csizmadia Norbert kiadványa a geográfus szemszögéből ad választ korunk geopolitikai, gazdasági és fenntarthatósági kihívásaira. A kétkötetes könyvben az író a földrajz segítségével vizsgálja, hogy miként értjük meg az összefüggéseket és hogyan kapcsolhatjuk össze a már létező kutatási eredményeket.

A geográfus szakember, egyetemi vezető felhívja a figyelmet „a földrajz, mint konnektivitás és komplexitás fontosságára”, valamint arra, hogy a térképek ismeretével, egy izgalmas és sokoldalú vizuális nyelvi készséggel hogyan értjük meg világunkat. A Geovision könyv a Pabooks Kiadó gondozásában jelent meg 2023 decemberében, nemzetközi bemutatója Dubajban a COP28 globális klímacsúcson volt.

Nagy érdeklődés övezi a COP28 klímacsúcson részt vevő Neumann János Egyetemet. A magyarországi modellváltó egyetem dubaji standján mutatkozott be elsőként az intézmény által fejlesztett, Neumann H2 névre keresztelt, hidrogénnel és napenergiával hajtott, mesterséges intelligenciával vezérelt multifunkcionális jármű is. A tudományos élet hazai és külföldi képviselői az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. A rendezvény kiállítási csarnokában online üzleti megbeszélések is zajlottak a külföldi vállalatok és szakmai intézmények, illetve a kiállításon jelen lévő magyar partnerek részvételével. A megbeszélésekbe 50 külföldi cég, illetve intézmény kapcsolódott be Afrika, Ázsia, Közép és Dél-Amerika illetve Európa összesen 32 országából.

A Neumann János Egyetem az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján való megjelenésével és bemutatott fenntartható mobilitási innovációjával a jövő gazdasági növekedéséhez nélkülözhetetlen tudás előállítására való képességére kívánja felhívni a figyelmet.

(Neumann János Egyetem)

search icon