Korszakalkotó járművet mutattak be Dubajban
Korszakalkotó járművet mutattak be Dubajban

Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

A teherszállító jármű a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve hidrogénnel és napenergiával működik, különlegessége, hogy saját mesterséges intelligenciával dolgozik, amely az útvonal forgalmi viszonyai alapján, maga tervezi meg a kétféle energiaforrás ideális arányú felhasználását. Igaz, a hatótávolsága egy feltöltéssel 250 kilométer, a járművet kifejezetten városi utakra, rövid távú használatra tervezték, futároknak, vagy árufeltöltésre, a szektor igényeire szabva: elöl egy kétszemélyes kabin, míg hátul egy kisebb raktér kapott helyett.

A projekt célja egy fenntartható technológiákat felhasználó, előremutató jármű koncepciójának megalkotása volt, mely a zöld hajtáslánc mellett olyan innovatív részleteket tartalmaz, mint a programozható LED kommunikációs panel, vagy az AI által vezérelt környezetfigyelő kamerarendszer. A jármű műszaki fejlesztéséért a Neumann János Egyetem Járműtechnológiai Kutatócsoportja felelt, míg a formaterv és a user interface a MOME Mobility Design Lab szakembereinek keze alól került ki.

Forrás: MOME

A MOME részéről a projektet Ruppert Dániel oktató vezette, a fejlesztésben Húnfalvi András a MOME smart mobility specializációjának oktatója vett részt, valamint a Mobility Design Lab végzős tervező hallgatói: Kiss Botond Levente, Treffler Máté, és Elek Bálint is.

Az együttműködés keretében a MOME Mobility Design Lab feladata volt a formatervezés mellett a jármű vizuális identitásának megalkotása. A tervezőcsapat a koncepcióban szereplő innovatív technikát különleges megjelenéssel ruházta fel, a jármű kialakításánál a célszerűséget és a modern megjelenést tartották szem előtt, és egy olyan formavilágot hoztak létre, amely a jövőbemutató technológiákat emberközeli módon integrálja.

A hazai egyetemek közül számos kiváló oktatási intézmény képviselte magát az idei Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is. A rendezvényen kiderült, hogy Magyarország 17 egyetemén, 50 képzésben, egyebek mellett a mérnök- és az agrárképzésekben jelenik meg az innováció és a fenntarthatóság.

Forrás: MOME

A magyarországi egyetemek közül kizárólag a MOME és a Neumann János Egyetem képviselte országunkat az ENSZ Dubajban rendezett klímacsúcsán. A COP28 klímacsúcson, a Neumann János Egyetem standjánál, a jármű bemutatásán részt vett Novák Katalin köztársasági elnök, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szemerey Szabolcs a Neumann János Egyetemért Alapítvány stratégiai igazgatója és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért alapítvány kurátora és Kun Krisztián, NJE Járműtechnológiai Kutatócsoport vezető.

A MOME és a Neumann János Egyetem korábban már dolgozott közös projekten: a SUPERMOTO motorkerékpár Abu Dhabiban mutatkozott be nagy sikerrel.

(MOME)

search icon