Magyar vízipari technológiák a fejlődő országokért
Magyar vízipari technológiák a fejlődő országokért

Az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak arra, hogy Magyarország exportképes tudásával és megfizethető, fenntartható ivóvíz- és szennyvíztisztítási technológiáival gyorsan és eredményesen képes hozzájárulni a fejlődő országok életkörülményeinek javításához. Mindez jelentősen elősegítheti az évről-évre nagy léptékkel növekedő afrikai migráció csökkentését is – derül ki a Hungarian Water Partnership összefoglalójából.

A nonprofit szakmai szervezet a Nemzetközi Vízügyi Szövetség (IWA) Kigaliban (Ruanda) megrendezett „Water and Development” kongresszusán önálló workshop keretében hívta panelbeszélgetésre a nemzetközi, európai és afrikai vízügyi szakma kiválóságait.

Globális vízügyi kihívások

Bár Földünk csaknem háromnegyedét víz borítja, mégis kevesebb mint 3%-a édesvíz, és csak 1%-a érhető el könnyen. 1960 óta a globális vízigény több mint kétszeresére emelkedett, és az előrejelzések alapján 2050-re további 20-25%-kal nő. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy legalább 5 milliárd embernek nem lesz megfelelő hozzáférése a vízhez. Már ma 750 millió ember él biztonságos víz nélkül és 2,5 milliárdnak nincs hozzáférése szanitációs szolgáltatáshoz. A világ szennyvizeinek 85%-a tisztítás nélkül kerül vissza a természetbe, súlyosan károsítva a felszíni és a felszín alatti vizeket, melyek miatt évente 6-8 millió ember hal meg vízzel kapcsolatos betegségekben.

Vízhiány az Európába irányuló migráció hátterében

Az elmúlt évek viszontagságai milliókat kényszerítenek Afrika szerte arra, hogy elhagyják otthonaikat. A szélsőséges időjárási viszonyok, az elszegényedés és a háborús konfliktusok mellett a legjelentősebb ok a migrációra a vízhiány. Az ivóvíz és a szennyvízkezelési technológiák fejlesztésével, a problémák helyben történő megoldásával az érintett országok élhetőbbé és versenyképesebbé válhatnának, mindez csökkenthetné az elvándorlási szándékot is.

Nemzetközi párbeszéd

A kielégítő vízellátás és szennyvízelvezetés eléréséhez, az ehhez szükséges infrastruktúra biztosításához azonban 2050-ig legalább 22 600 milliárd dollárra lenne szükség, ez világszintű erőfeszítésekkel sem teljesíthető. A fejlődő országokban innovatív, gyors megoldást hozó, a magánbefektetők számára is vonzó, ugyanakkor megfizethető technológiák adhatnak választ a kihívásokra. Ezekre a problémákra fókuszált az alacsony és közepes jövedelmű országok vízzel kapcsolatos szükségleteire összpontosító nemzetközi szakmai párbeszéd.

A Nemzetközi Víz Világszövetség (International Water Association – IWA) által szervezett négynapos nemzetközi kongresszus a víztudatos jövő elérésének jegyében került megrendezésre. Az eseményre a világ szinte összes országából érkeztek résztvevők és a közel száz plenáris- és szekcióülésen több mint háromszáz szakmai kiválóság osztotta meg tapasztalatait. Magyarországról nagy létszámú magyar diplomáciai és szakmai delegáció vett részt az eseményen, utóbbiban hazánkat a Hungarian Water Partnership (HWP) képviselte. A HWP nemcsak hallgatóságként volt jelen, hanem egy, a fenntartható és megfinanszírozható vízügyi fejlesztések témáját részletesen bemutató workshop szervezője is volt, tekintettel arra, hogy a magyar vízipari technológiai fejlesztések egyre jelentősebb helyet töltenek be a fejlődő világ ivóvíz- és szennyvízproblémáinak megoldásában.

Magyar technológiák a fejlődő világ vízválságának leküzdésére

Az IWA-kongresszuson szinte minden szekcióban elhangzott, hogy a népesség és az urbanizáció növekedése, a vízkészletek korlátossága, a vidéki települések elszigetelődése miatt fennálló vízválság azonnali megoldásra vár. Magyarország a Hungarian Water Partnership tagvállalatainak vízügyi szakértelmével 2019 óta van aktívan jelen Afrikában: csatornázatlan településeken keletkezett szennyvizek tisztításával (a ghánai Kumasi, Takoradi, Tamale városában), vidéki települések ivóvíztisztításával (Akim Wenchi, Ghána), a Zöldfoki Szigeten sótalanítással nyert öntézési vízzel kapcsolatos projekttel, vagy akár a ruandai főváros, Kigali ivóvíztisztító kapacitásának bővítésével.

A bolygónk vizeit fenyegető veszélyekkel, és azzal, hogy mit tehetünk tengereink védelmében a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is foglalkozott.

Forrás: Hungarian Water Partnership
Kiemelt kép: Canva

search icon