Megérkeztek az első vadludak
Megérkeztek az első vadludak

A Skandináviából és Szibériából érkező madarak első példányai már megérkeztek hazánkba. Azonban világviszonylatban is kevés olyan helyet találni, ahol a félénk vadludak a város szívében, jelesül a tatai Öreg-tónál gyülekeznek.

Megérkeztek az első nagy lilikek, amelyeket nagy valószínűséggel vetési ludak, nyári ludak, esetleg kis lilikek, rövidcsőrű ludak vagy vörösnyakú ludak követnek majd. Az első csapat a tatai Öreg-tavat ugyan még nem használja pihenésre és éjszakázásra, de a kerületi tavakon, a Ferencmajori-halastavak egyik csendes taván már megfigyeltek 17 nagy liliket a madármegfigyelők. A madarak jellemzően február végén, március elején indulnak vissza északi költőhelyeik felé.

Az Öreg-tóra feltehetően november első felében érkeznek a madarak, a 23. Tatai Vadlúd Sokadalom november 25-én lesz megtartva. A napot várhatóan több tízezer madár kirepülése és behúzása fogja keretbe, a ludak kora reggeli ébredését csak a 12 órás madármegfigyelő verseny résztvevői jegyzik, de a ludak esti hazatérése sok látogatónak jelent maradandó élményt.

Az ék alakban érkező rajok szürkületkor hatalmas csapatokban térnek vissza a tóra. Az esemény a parton felállított távcsöveken és nagyméretű kivetítőn is követhető, szakértő kommentátor segítségével.

(Magyar Mezőgazdaság)

search icon