Mérgező részecskéket találtak még meg nem született csecsemők szervezetében
Mérgező részecskéket találtak még meg nem született csecsemők szervezetében

Először találtak mérgező légszennyező részecskéket születendő babák tüdejében, agyában és májában – jóval azelőtt, hogy megtették volna első lélegzetvételüket. A kutatók szerint felfedezésük „nagyon aggasztó”, mivel a magzati lét az emberi fejlődés legsebezhetőbb szakasza – áll a The Guardian cikkében.

A kutatók a magzati szövetek minden egyes köbmilliméterében több ezer szénrészecskét találtak. Ezek az anyák légzésével, a véráramon keresztül kerültek a babák szervezetébe. Mint írják, a szennyezett levegőről már korábban is ismeretes volt, hogy szoros összefüggést mutat vetélésekkel, koraszülésekkel, alacsony születési súllyal és az agy fejlődésének zavaraival.

A Lancet Planetary Health tudományos folyóiratban megjelent új tanulmány azonban közvetlen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ez a károsodás miként következhet be. A tudósok szerint a szennyezés egész életre szóló egészségügyi hatásokat okozhat. A mérgező részecskéket a járművekben, otthonokban és gyárakban a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó korom alkotja.

Sokatmondó, hogy a tanulmányt nemdohányzó anyák bevonásával végezték Skóciában és Belgiumban, olyan helyeken, ahol viszonylag alacsony a légszennyezettség, így vélhetően sokkal rosszabb eredmények születnének erősen szennyezett területeken.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, ugyanis azt még nem tudják mi történik, amikor a különböző helyeken megtapadt részecskékből kioldódnak a mérgező vegyi anyagok.

Nem a mostani az első olyan kutatás, mely a csecsemők és az anyák szervezetének mérgező anyagokkal való szennyezettségét kutatta. Tavaly írtunk róla, hogy amerikai kutatók 109 mesterséges vegyületet találtak újszülöttek és kismamák szervezetében, köztük a több ezer mesterségesen előállított vegyi anyagot magában foglaló perfluor-alkil anyagok (PFAS) családjába tartozókat. Ezen felül kozmetikumokhoz, gyógyszerekhez, rovarirtókhoz, csomagolásokhoz és égésgátlókhoz használt adalékanyagok is szerepeltek a listán.

Ezen felül pedig úgy tűnik, hogy a mikroműanyagoktól sem érezhetik biztonságban magukat a magzatok. Ahogy korábban a Greendex beszámolt róla, már a méhlepénybe is eljutnak a mikroműanyagok.

search icon