Minden negyedik ember nem jut tiszta ivóvízhez a világon
Minden negyedik ember nem jut tiszta ivóvízhez a világon

Az ENSZ friss jelentése a vízhez való hozzáférésről és a higiéniai- valamint az ezekhez kapcsolódó egészségügyi problémákról számolt be, melyek a fejlődő országokat igen súlyos mértékben érintik.

Tiszta ivóvízhez átlagosan minden negyedik ember nem jut hozzá, míg a lakosság fele nem rendelkezik megfelelően kiépített fürdőszobával sem. Bár a tendencia némileg javuló képet mutat, ennek tempója olyan alacsony, hogy még az évtized végére is emberek milliárdjai lesznek híján ezeknek a szolgáltatásoknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint ha nem következik be gyors változás, akkor az ENSZ-nek nem tudja megvalósítani azt a fenntartható fejlesztési célját, hogy 2030-ig megteremtsék annak lehetőségét, hogy mindenki kielégíthesse ezeket az alapvető szükségleteket.

A tanulmány szerint mintegy kétmilliárd ember van híján biztonságos vízellátásnak, a globális lakosság mintegy fele számára (3,6 milliárd ember) nem elérhetők a hulladékkezeléssel kapcsolatos szolgáltatások, és mintegy harmada (2,3 milliárd ember) nem jut el az alapvető higiéniai szolgáltatásokat nyújtó létesítményekbe.

2020-ban tízből átlagosan három ember még vízzel és szappannal sem tudta megmosni magát. Mindez egy olyan évben történt, amikor a koronavírus-járvány miatt különösen fontossá vált a kézmosás a járvány elleni védekezés jegyében.

Ha a változások a jelenlegi ütemben haladnak, akkor 2030-ban továbbra is 1,6 milliárd olyan ember lesz, aki nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, és 1,9 milliárd ember továbbra is higiéniai szolgáltatások híján lesz, miközben 2,8 milliárd ember továbbra is kénytelen lesz nélkülözni az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat.

A vízbe, a tisztálkodási és higiéniai szolgáltatásokba való befektetésnek elsődleges fontosságúvá kell válnia globálisan, ha véget akarunk vetni ennek a járványnak, és szilárdabb egészségügyi rendszereket akarunk létrehozni.

–mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a jelentés ismertetésekor.

A legnagyobb hiányosságokat elszenvedő térség Fekete-Afrika, ahol a lakosság mindössze 54 százaléka jut hozzá tiszta ivóvízhez.

(MTI/Greendex)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon