Naphal, a színpompás ellenség

Naphal, a színpompás ellenség
Naphal, a színpompás ellenség

Tetszetős külleme ellenére nem túl örvendetes a jelenléte, és nem véletlenül. Hiába a szép külső, sajnos komoly veszélyt jelenthet más halfajok ikráira és ivadékaira.

Még réges-régen egyszer elkísértem pár barátomat horgászni, és hogy ne őket fárasszam egész nap, én is kaptam a kezembe egy horgászbotot. Kisvártatva volt is kapásom: egy csodaszép, színes halat fogtam, amit nagy büszkén vittem a többieknek megmutatni. Elismerő szavak helyett azonban egészen más volt a zsákmányom fogadtatása.

Szökött díszhal

A naphal (Lepomis gibbosus) a díszsügérfélék családjába tartozó, eredetileg Észak-Amerika keleti részéről származó halfaj. Színes külseje miatt vált népszerűvé az akvaristák körében, aminek köszönhetően az 1800-as évek végén Európa-szerte megjelent az akváriumokban és a dísztavakban.

Hazánkban először 1905-ben bukkant fel a faj, egy németországi import során bekerült egy Somogy vármegyei halgazdaságba, ahonnan persze kiszökött, és eljutott a Drávába, a Balatonba, majd a Duna egész vízrendszerébe.

Napsütötte sekély vizek hala

Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy kedveli a tiszta és napos holtágakat, partmenti sávokat, a sekély, hínárnövényzettel tarkított álló- vagy lassú folyású vizeket. Népies nevei még a napkárász, a cifrakárász, a japánkárász vagy az amerikai naphal is.

Kis méret, csillogó színek

Zömök teste oldalról erősen lapított, a kifejlett példányok kopoltyúfedőjének felső részén fekete-piros folttal díszített, fülszerű bőrfüggelék található. A felnőtt példányok színe sárgásbarna, hátuk zöldes, hasuk sárga. Oldalaik csillogása az egymást váltó narancs, kék és zöld foltoknak köszönhető. A nagyobb példányok is mindössze 10–15 centiméter hosszúak.  

Tudtad? Csak a felnőtt naphal színes, a szaporodási időszakban pedig a hím megváltoztatja a színét.

Más halfajok utódait pusztítja

Tápláléka igen változatos, minden apró, mozgó élőlényt szívesen elfogyaszt: picike gerinctelen állatokat, rovarlárvákat, zooplanktonokat. Kártétele leginkább abban rejlik, hogy étlapján előszeretettel szerepelnek más halak ikrái és apró ivadékai, illetve territoriális viselkedésével kiszoríthat más, alacsony egyedszámú halfajt is.

Finom csali, kedvelt akváriumi hal

Bár a húsa ízletes, kis mérete és nehéz tisztítása miatt nem sűrűn kerül a konyhába, a horgászok azonban jó téli csalihalnak tartják nagyobb süllők, csukák számára. Szép külleme, jó ellenállóképessége miatt pedig manapság is igen kedvelt díszhalnak számít.

Bolygónk gazdag, sokszínű élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon