Negatív hatással van az alvásra a felmelegedés
Negatív hatással van az alvásra a felmelegedés

A klímaváltozás miatt emelkedő hőmérséklet világszerte csökkenti az emberek alvásidejét a témával foglalkozó eddigi legnagyobb tanulmány szerint, mely a napokban jelent meg.

A jó alvás kritikus fontosságú az egészség és a jólét szempontjából. A globális felmelegedés azonban még gyorsabban növeli az éjszakai hőmérsékletet, mint nappal, ami megnehezíti az alvást – írja a Guardian. A One Earth tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy átlagos földlakó már ma is évi 44 órát veszít az alvásából, ami 11 olyan éjszakát jelent, amikor hét óránál kevesebbet alszik.

A kutatáshoz 68 ország 47 ezer lakójának mintegy 7 millió éjszakájának adatait elemezték a kutatók. A kieső alvásmennyiség a felmelegedés fokozódásával tovább fog nőni, de az is fontos megállapítása a kutatásnak, hogy ez nem érint mindenkit egyformán. A felmelegedés minden egy fokára jutó alvásveszteség körülbelül negyedével magasabb a nőknél mint a férfiaknál, kétszer magasabb a 65 év felettieknél, és háromszor magasabb a kevésbé jómódú nemzetek lakosainál.

Legtöbbünk számára az alvás a napi rutin nagyon megszokott része; életünk közel egyharmadát alvással töltjük. A világ számos országában azonban egyre több ember nem alszik eleget.

– mondta Kelton Minor, a dániai Koppenhágai Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője

Minor szerint a kutatásnak fontos következményei vannak a politikai döntéshozók számára, akiknek biztosítaniuk kell, hogy a városok, települések és épületek jól alkalmazkodjanak a meleghez, hogy csökkentsék az emelkedő hőmérséklet egészségügyi hatásait.

search icon