Párizs nagy részén erősen belassítják a forgalmat
Párizs nagy részén erősen belassítják a forgalmat

Augusztus végére a város jelentős részében 30 km/h-ban limitálják a maximális sebességet, amitől többek közt az autók szerepének csökkenését várják.

A városvezetés deklarált célja az intézkedéssel az, hogy az autók helyett a gyalogosokat és bicikliseket részesítsék előnyben, miközben például a zajszennyezés csökkenését várják.

A szigorúbb sebességkorlátozást egyébként a párizsiak 59%-a támogatja. Az remények szerint a változtatás előnyeiből mindenki profitál majd. Egyrészről az alacsonyabb sebességnél bekövetkező balesetek akár 9-szer kisebb eséllyel lesznek halálosak, és a sérülések is kevésbé lesznek súlyosak. Másrészről a kisebb sebesség lehetővé teszi majd az utak szűkítését, ami több felületet biztosít majd a gyalogosoknak és közösségi funkcióknak.

A változás egyébként nem lesz forradalmi, a város egy jelentős részén korábban is a 30-as korlátozás volt érvényben, de most ezt néhány nagyobb út kivételével a teljes városra kiterjesztik. Bár vannak ellenzői az intézkedésnek, de mivel a statisztikák szerint jelenleg a tényleges utazási sebesség csupán 16 km/h a városban, így érveik részben értelmetlenek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(telex)

search icon