Az arizonai Phoenixben közel két hónapon keresztül mértek 43 foknál magasabb hőmérsékletet
Az arizonai Phoenixben közel két hónapon keresztül mértek 43 foknál magasabb hőmérsékletet

Az Arizona állambeli Phoenix városában a feljegyzések kezdete óta a legforróbb nyarat tapasztalják, miután 54-re növekedett azon napok száma, amikor a napi csúcshőmérséklet meghaladta a 43 Celsius-fokot.

A nagyvárosban az előző rekordot 2020-ban jegyezték fel, amikor 53 napon keresztül volt 43 Celsius-fok (110 Fahrenheit-fok) felett a napi csúcshőmérséklet. A meteorológusok összegzése szerint Phoenixben az 1895 óta vezetett feljegyzések szerint július minden idők legforróbb hónapja volt, 39 fokot meghaladó napi középhőmérséklettel, míg az augusztus a 37 foknál magasabb középhőmérséklettel a második legmelegebb augusztus.

Az átlagosnál jóval melegebb nyár az Egyesült Államok szinte teljes délnyugati részét jellemezte, elsősorban Arizona, Új-Mexikó és Texas államokat. Közben az ország északkeleti államaiban a hétvégén súlyos viharok és komoly esők okoztak károkat, melyek áramkimaradásokhoz vezettek több tízezer fogyasztónál. Massachussetts államban összesen 35 ezer háztartás maradt áram nélkül, miután a szél, illetve a viharban kidőlő fák villanyvezetékeket szakítottak le. A hétvégén viharok okoztak átmeneti áramellátási zavarokat a főváros, Washington körzetében is.

A hét első felében az Egyesült Államok keleti partvidékén még rendkívüli hőség miatt volt érvényben riasztás, 36 Celsius-fokot meghaladó csúcshőmérsékletekkel. Egyes helyeken felfüggesztették a tanítást az iskolákban, illetve elmaradtak a tanórán kívüli foglalkozások. Bostonban légkondicionált helyiségeket nyitottak meg a hűsölni vágyóknak, mert az északkeleti nagyváros sok ingatlanában nincs klímaberendezés, ugyanis azon a vidéken a nagy forróság nem jellemző.

(MTI)

search icon