Ilyen forróságot még nem mértek!
Ilyen forróságot még nem mértek!

Két hőmérsékleti világrekord is megdőlt ebben a hónapban, mindkettőt a kaliforniai Halál-völgyben mérték.

Kalifornia és Nevada határán található a Halál völgye – vagyis a Death Valley – ami a maga 14000 négyzetkilométeres területével meg is szerezte az USA legnagyobb nemzeti parkja címét. A névválasztás nem véletlen, hiszen itt minden a túlélésről szól. A Death Valley a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park, egyben a Föld egyik legforróbb területe, száraz és sivatagos. Ebben a hegyekkel körülvett óriási természetes „kemencében” az éves csapadékmennyiség kevesebb mint 50 mm és sokszor emelkedik a hőmérséklet 50 fok fölé, próbára téve ezzel mindenkit.

A barátságtalanul forró időjárás ellenére a terület sokféle állat és növény otthona, ezernél is több növényfaj honos a Nemzeti Parkban; ezek közül huszonegyet (mint például a kék virágú halálvölgy zsályát) sehol másutt nem lehet megtalálni. Ez a sokszínűség annak köszönhető, hogy a parkban háromféle élőhely is megtalálható: a sivatagi, az erdei és az alpesi.

Az IFLScience beszámolója szerint, július 4-én dokumentálták a Föld eddigi legmelegebb napját, július 17-én pedig a történelem legforróbb éjfélét. A Halál-völgyben 48,9 Celsius-fokot rögzítettek éjfél körül. Az idők során már több hőmérsékleti rekord is született ezen a területen: 1913. június 10-én például 56,7 Celsius-fokot mutatott itt a hőmérő.

A mostani, megdöbbentő értéket éjfél és 1 óra között mérte egy, a Badwater-medencében található állomás. Az adatokat ugyan még meg kell erősíteni, de Jeff Mastersnek, a Yale Climate Connections meteorológusának semmi kétsége az új csúcs felől.

A közelmúltban kezdődött el az El Niño időszaka, a ciklusonként ismétlődő éghajlati jelenség, ami globálisan nézve melegebb időjáráshoz vezet. Könnyen előfordulhat, hogy ez a  klímaváltozással kombinálva újabb rekordokat eredményezhet.

(Agroinform)

search icon