Riasztó adatok láttak napvilágot a biodiverzitás és a gazdaság kapcsolatáról
Riasztó adatok láttak napvilágot a biodiverzitás és a gazdaság kapcsolatáról

Az MNB Zöld program két éven át zajlott kutatási-módszertani projektjének eddigi eredményeit egy nemzetközi webináriumon mutatták be.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld programja keretében kutatási-módszertani projektet indított tavaly, a biodiverzitás csökkenéséből adódó pénzügyi kockázatok felmérésére, illetve az ezek kezelésére szolgáló pénzügyi felügyeleti módszertani keretrendszer kialakítására. Az Európai Unió Technikai Támogatási Eszközével (TSI) finanszírozott projektben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megvalósító partnerként vesz részt, együttműködve az Európai Bizottság Strukturálisreform-támogató Főigazgatóságával (DG Reform). A közel kétéves együttműködés első szakaszának eredményeit az MNB, az Európai Bizottság és az OECD szervezésében egy nemzetközi webináriumon mutatták be a nyár folyamán – Chatham-házszabályt alkalmazva – olvasható a közleményben.

Sokféle sokféleség – génektől földrészekig

A rendezvényen mintegy 40 országból 150 fő vett részt: nemzetközi szintérről az Európai Bizottság, az OECD, számos központi bank – köztük az Európai Központi Bankkal -, felügyeleti szervek, mint az Európai Bankhatóság; míg hazánkból minisztériumok, kereskedelmi bankok, civil szervezetek, valamint az MNB képviseltették magukat. A projekt első szakaszában az OECD munkatársai egyrészt egy áttekintő jelentést készítettek „Assessing biodiversity-related financial risks: Navigating the landscape of existing approaches” címmel, amelyben feltérképezték a már meglévő biodiverzitási kockázatkezelési eszközöket és gyakorlatokat, definíciókat, transzmissziós csatornákat, összefüggéseket, valamint kulcsfontosságú mérőszámokat.

Erre építve dolgozták ki a webináriumon munkaverzióban bemutatott módszertani felügyeleti keretrendszert, amely tervezetten 2023 szeptemberében kerül hivatalosan publikálásra. A keretrendszer lehetővé teszi a központi bankok számára, hogy azonosítsák és priorizálják a biológiai sokféleséggel kapcsolatos pénzügyi kockázatokat, elemezzék azokat és értékeléseket készítsenek a kapcsolódó gazdasági és pénzügyi kockázatok megértése érdekében.

A genetikai erőforrások védelme a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központban

Konkrét esettanulmányként az eseményen ismertették többek között a chilei bányászat gazdasági hatásait, ahol a bányászat- és agrárium intenzív vízhasználata problémát jelent az ország lazactenyésztőinek, a vízi élővilágnak, valamint visszahat az említett ágazatok működő- és fizetőképességére is. A biodiverzitás csökkenésének felgyorsulása nagy kockázatot jelent a gazdaságra és a pénzügyi szektorra is. E hatások mérése ugyanakkor jóval bonyolultabb, mint az éghajlatváltozásból eredő kockázatoké. A biodiverzitás csökkenésével kapcsolatos, a pénzügyi ágazatot érintő kockázatokról jelenleg még világszerte kevés, ám egyre bővülő ismeret áll rendelkezésre.

(Forrás: agrarszektor.hu)

search icon