Rossz ómen, ha elkezdenek menekülni az állatok az Egyenlítőtől

Rossz ómen, ha elkezdenek menekülni az állatok az Egyenlítőtől
Rossz ómen, ha elkezdenek menekülni az állatok az Egyenlítőtől

Ausztrál kutatók összefüggéseket találtak a múltban élt tengeri állatok élőhelyének változása és a tömeges kihalási hullámok között, ma pedig hasonló mintázatokat lehet felfedezni az állatok mozgásában.

Az óceáni biodiverzitás forrópontját az Egyenlítő körüli trópusi vizek alkotják, azonban ebben a régióban a klímaváltozás egyre melegebbé teszi a vizet, melynek nyomán az elvándorlás néhány állatfaj esetében már korábban megindult.

Az Aucklandi Egyetem kutatói szerint az emelkedő hőmérséklet már ma is tömeges elvándorlást okoz az Egyenlítő környékén. Ez további problémákat okoz, ugyanis ezzel a távolabbi élőhelyek is nagy veszélybe kerülnek, hiszen a korábbi élőhelyüket elhagyó állatok sokszor invazívvá válnak új lakhelyükön. Ez lényegében azt jelenti, hogy az egyik ökoszisztéma felborulása egy másik összeomlását is elhozhatja.

Amikor 252 millió éve hasonló események zajlottak, az összes tengeri faj 90%-a kihalt.

–állítják a tudósok

A kutatás során közel 49 ezer faj elterjedési területének változását követték. Ebből megállapították, hogy az elvándorlási folyamat nagyon sok faj esetében már elkezdődött.

A tudósok álláspontja szerint ez a folyamat nem csupán a tengeri élővilág ökológiai egyensúlyának végzetes felborulásához vezethet, de a tengerből élő helyi közösségek számára is beláthatatlan következményei lehetnek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(futurism.com)

search icon