Száraz a kerted? Attól még lehet virágos!

Száraz a kerted? Attól még lehet virágos!
Száraz a kerted? Attól még lehet virágos!

Amikor egy virágokkal teli kertet látunk, rögtön arra gondolunk, mennyi munka lehetett ezt így kialakítani, hát még fenntartani. De ez nincs mindig így!

Lehet egy kicsit csalni, azaz akkor is lehet szép kertünk, ha nincs rá annyi időnk, amennyit szeretnénk. A lényeg az, hogy jól tervezzük meg. Minimális gondozást igénylő növényekkel is ki lehet vívni mások elismerését a portánk láttán, és nem is fogják sejteni, hogy itt bizony némi turpisság van a dologban! Némi kompromisszumot természetesen muszáj kötnünk, hiszen ha egy nem annyira vízigényes kertet szeretnénk, akkor a gyepet el is engedhetjük. Ennek a pénztárcánk is örülni fog!

Vegyük például a levendulát! A Balaton-felvidékről az instára posztolt képek kétharmada valamilyen viruló levendulaföld kellős közepén készül. Nem csoda, hogy ekkora a népszerűsége, mivel amellett, hogy szép, rendkívül sok mindenre jó: a molyok elűzésétől kezdve a sörök ízesítéséig, bármire használhatjuk. Aztán ott egy másik haszonnövény, a napraforgó, amelynek díszváltozata szintén szemkápráztató, rikító tányérként vonzza a tekintetet. Sőt, akár fűszernövényeket, közülük is rozmaringot érdemes ültetnünk, s így illatban és színben gazdag kertünk lehet.

A levendula sem csak a Balaton-felvidékre való.
Kép: Canva

Ezekkel a virágokkal nemcsak szép kertet varázsolhatunk, hanem némelyiküknek hasznát is vehetjük. A levendulával ízesíthetünk, szappant készíthetünk, és sorolhatnánk még, mi mindenre jó, de talán a rozmaringot sem kell bemutatni. Ezek a növények pedig alig igényelnek vizet, és minimális gondoskodás mellett mégsem kell egy sivár pusztaságra tekintenünk az ablakból.

search icon