Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivál
Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep, Kézműves Vásár és Darufesztivál

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. juhászai, gulyásai, csikósai még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat és hagyományos népviseletben, lóháton járnak a ménes után. Pásztoraink kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló pásztorkultúra hagyományainak megőrzésében, és a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében.

A legeltető állattartás őszi eseménye (Behajtás) elevenedik meg az ünnepen, ahol a kilátogató vendégek testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait – a magyar racka juhokat, nóniusz lovakat, négyökrös bivalyfogatot, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogatot.

Október hónap nem csak a jószágok behajtásának ideje, de a természet őszi ünnepe, amikor az északról érkező darvak százezrével állnak meg a Hortobágyon, mielőtt folytatják útjukat dél felé. Ez az év azért is különleges, mert megdőlt a darvak eddig számolt együttes mennyiségének rekordja! A nemzeti park vizes élőhelyein, az e heti szinkronszámlálás nyomán 187 280 ezer példány került a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak távcsöve elé.

A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára. A Hortobágyi Nonprofit Kft., és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködésében a Behajtási Ünnep és a Darufesztivál már évek óta egy időben és helyszínen kerül megrendezésre, így vendégeink egyszerre csodálhatják meg a természeti értékeket és a pásztorsághoz köthető kulturális hagyományokat.

Hortobágy Község Önkormányzata erre az időpontra kézműves vásárt szervez, mely a program részeként biztosítja, hogy a Hortobágy értékeiből valamit a látogatók magukkal is vihessenek. Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató, valamint természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.

Részletes Program:

10.00:  Megnyitó Majer Tamás kikiáltóval
10.00:  Kuckó Művésztanya – Asszonymesék – népmesék, amúgy „kuckósan”
11.00:  Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia – Ügyes magyar gyerek
12.00:   Fekete Dávid bábelőadása – Törökvész Vitéz
13.00: Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny díjátadó ünnepsége

14.00-16.00: Behajtási Ünnepség (Lovasaréna):
– Fogatok, szekerek, pásztorok felvonulása, bemutatója, örökös pásztorok bemutatása
– Csikós és Puszta ötös bemutató

17.30: (Lovasaréna) Pásztortűz gyújtás

A rendezvény egész ideje alatt:
– Helyben készült bográcsos pásztor ételek
– Zöld játszósziget (MME, HOI és a HNPI játékok – természetismereti játékok)
– Kézműves foglalkozások
– Kézműves kirakodó vásár (80-100 kézműves)

További részletek: hnp.hu
Kiemelt kép: Mátai Ménes

search icon