Szeptemberben újra megrendezik az ÖKO Expo kiállítást és konferenciát
Szeptemberben újra megrendezik az ÖKO Expo kiállítást és konferenciát

Negyedszer rendezik meg az ÖKO Expo kiállítást és konferenciát Hajdúnánáson szeptember 8-9-én. Az idei rendezvény egyik kiemelt eleme a gyakorlati gép- és fajtabemutató lesz.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint a kamara a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesülettel és stratégiai partnereikkel közösen szervezi a rendezvényt, a kiállítás mindkét napján szakmai programok nagy választéka várja az ökológiai gazdálkodásban érdekelt, abban elkötelezett gazdálkodókat.

A szervezők fontos célja, hogy a jelenleg elérhető tudást, technológiákat a gyakorlatban is megismerhessék az érdeklődő szakemberek. A készülő demonstrációs területen az ökológiai gazdálkodásban használható legmodernebb eszközöket mutatják majd be.

Az elmúlt években Magyarországon jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. Míg a 1990-es évek elején 8000 hektáron termeltek biotermékeket, addig a 2000-es években az ökológiai gazdálkodásba bevont terület több mint 147 ezer hektárra nőtt. Az ökológiai ellenőrzés alá tartozó területek részaránya 2012 és 2019 között több mint kétszeresére, 5,71 százalékra emelkedett, ezzel Magyarország érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést az uniós tagállamok közül.

Magyarországon tavaly mintegy 300 ezer hektáron folytattak ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, aminek szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben. Az adatok az ökológiai gazdálkodás jelentőségét mutatják, valamint a környezeti fenntarthatóság fontosságát a hazai mezőgazdaságban – ismertette agrárgazdasági kamara.

(NAK)

search icon