Szuperélelmiszerek: a chiamag rejtelmei
Szuperélelmiszerek: a chiamag rejtelmei

Tudod, hogy mitől vált korunk szuperélelmiszerévé a chiamag? És azt, hogy eredetileg az azték harcosok eledele volt? Mi a helyzet azzal, hogy veszélyes is lehet? Az összes tudnivalót összegyűjtöttük róla, sőt, a chiamag otthoni termesztéséhez is adunk tanácsot.

A chiamag korunk egyik szuperélelmiszere, mely magas mikrotápanyag-tartalma miatt hatékonyan képes feltölteni szervezetünk vitaminraktárát. A chianövényt más néven aztékzsályának is hívják. Egynyári, lágyszárú növény, a menta és az árvacsalán rokona. Dél-Amerikából származik, Mexikóban és Guatemalában őshonos, ezeken a területeken, valamint az USA délkeleti részén iparszerűen is termesztik.

A chiamag története több ezer évre vezethető vissza. Már 4000 évvel ezelőtt fontos tápláléka volt a majáknak, az aztékoknak és az inkáknak. Viszonylag korán, már a 15. században felfedezték a spanyol hódítók, és meg is mutatták Európának, azonban nem tudta megvetni a lábát. A 20–21. században újraindult virágzása, mivel felfedeztük, hogy mennyi fontos nyomelem és vitamin található benne. Ezután ragasztották rá a „csodamag” nevet. Az 1980-as évektől kezdve intenzív mezőgazdaságban is termesztik, emiatt pedig széles körben elérhető.

Chia: a harcosok eledele

Jól mutatja, hogy a chiamag milyen jelentős energia- és tápanyagforrás, hogy eredetileg az azték és a maja harcosok fogyasztották állóképességük és erejük megőrzése érdekében. A neve is innen származik, ugyanis maja nyelven a chia „erőt” jelent. Az aztékok nyelvében az elnevezése az olajosságára utal. Egyetemi kutatás is alátámasztja, hogy az aztékok és a maják nem gondoltak valótlant, mivel 2–3 evőkanál chiamag közel annyi energiát ad, amennyivel egy egész napot végig lehet dolgozni. Így az Újvilág harcosainak ideális volt a könnyen szállítható élelem, amikor gyalogszerrel szelték át a hegyeket-völgyeket.

chia mag
aztékzsálya mag
Fekete, szürke, fehér és barna színű chiamag is létezik, de tápanyagtartalmukban nincs különbség.
Fotó: Canva

Mit tartalmaz ez a kicsiny mag?

Azonos mennyiségű más élelmiszerrel összevetve rendkívül jó a tápanyag-összetétele. Például ötször annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej, vastartalma pedig meghaladja a spenótét is.

  • Omega-3 és omega-6 zsírsavak vannak benne,
  • teljes értékű fehérjeforrás,
  • kalciumforrás,
  • antioxidánsokat tartalmaz,
  • magas a rosttartalma.

Omega-3 és omega-6 zsírsavak

Olajos mag lévén magas a zsírtartalma, de ennek 90%-a telítetlen és többszörösen telítetlen, úgynevezett „jó zsír”. Az omega-3-ról köztudott, hogy stabilizálja a vér koleszterinszintjét, így csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. Jót tesz az immunrendszernek, és gyulladáscsökkentő is. A WHO által ajánlott napi omega-3-bevitel mennyisége 250–500 milligramm, azonban a magyar lakosság átlagosan ennek mindössze egynyolcadát fogyasztja el. Ennek az az oka, hogy túl kevés hal kerül a tányérunkra. Nem árt tudni, hogy a chiamag több zsírsavat tartalmaz, mint a lazachús.

Az omega-3 az agyi működés hatékonyságához és a retinák egészségéhez is hozzájárul. Előbbi miatt különösen fontos a gyerekek számára, mivel az esszenciális zsírsavak a hiperaktivitás kezelésében is hatékonyak. Az orvosok kismamáknak is ajánlják a terhesség idején, mivel segíti a magzat agyi fejlődését. Ha pedig kiürül a szervezetből, ezzel megnő a depresszióra való hajlam. Egy depresszióban szenvedőkön végzett kutatás rámutatott arra, hogy kellő mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása antidepresszánsokhoz hasonló hatást váltott ki.

Teljes értékű fehérjeforrás

A chiamag fehérjetartalma is magas. 2 evőkanálnyi mag 4 gramm teljes fehérjét tartalmaz, vagyis mind a 9 aminosav megtalálható benne. (Más magvak, például a dió, a bab vagy a gabona nem tartalmaznak ennyi aminosavat.) Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a chiamag nem tartalmaz glutént, így a gluténérzékenyek számára is kiváló fehérjeforrás. Sőt a vegán étrendbe is remekül beilleszthető.

Kalciumforrás

A chiamag sok kalciumot is tartalmaz. Az ajánlott mennyiségű, azaz napi 15 gramm chiamag fedezi a kalciumbevitel 18%-át. Egy 2018-as, patkányokon végzett kutatás bizonyította, hogy a chia javítja a csontok ásványi sűrűségét. Azoknak a patkányoknak a csontjai ugyanis, amelyek élelmének 10%-a 13 hónapon át chiamag volt, szignifikánsan több ásványi anyagot tartalmaztak.

Antioxidánsok

A chiamagban antioxidánsok is vannak, például fenolsavak, E-vitamin, szelén. Az antioxidánsok sejtvédő hatásúak, mivel megkötik a szabad gyököket. A magas antioxidáns-tartalom az eltarthatóság szempontjából is előnyös, mivel a chiamagot megvédi az avasodástól más olajos magvakkal – például a dióval, a mogyoróval – szemben, melyek avasodása gyakran okoz bosszúságot.

Magas rosttartalom

A chiamag 30%-a rost, ezzel ő a legjobb természetes rostforrás. A rostokat nem emésztjük meg, megnövekedett térfogatukkal kitöltik és tisztítják a beleket, javítják a bélperisztaltikát, csökkentve ezzel a székrekedés kialakulásának az esélyét.

Káros is lehet, ha túlzásba visszük

Tudtad, hogy csomagolásmentes boltban, kimérve nem fogsz tudni chiamagot venni, és hogy bolti joghurtba vagy pudingba se tehetik? A Nébih összegyűjtötte a forgalmazásával kapcsolatos legfőbb tudnivalókat.

A megkötések azért vannak, mert az Európai Unióban az aztékzsálya-mag úgynevezett „új élelmiszernek” minősül, így forgalmazásának és felhasználásának is feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsálya-mag (chiamag) önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, és összetevőként sem lehet jelen bármilyen ételben és akármilyen arányban. A gyártók kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe tehetik, ezenkívül gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekben legfeljebb 10% arányban lehet jelen. Azt is fel kell tüntetni, hogy napi ajánlott mennyisége 15 gramm, ami körülbelül 3 evőkanálnak felel meg.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy keresztallergiát is kiválthat azoknál, akik a szezámmagra, valamint a mustármagra érzékenyek.

A túlzott rostfogyasztás sem tesz jót. Pontosabban figyeljünk oda arra, hogy kellő folyadékot is igyunk a chiamag fogyasztása mellett: egy kanál (5 gramm) maghoz 4 deciliter vizet. Mivel a chiamag vízből képes tömegének a 12-szeresét is felszívni, ha nem iszunk eleget, összeáll, és székrekedést, puffadást okoz. Ettől azért nem kell annyira tartani, mert többnyire éppen folyadékban gazdag élelmiszerekhez adjuk hozzá.

Pár konyhai fogás

A chiamag héja egyedülálló: nedves állapotban kocsonyásodik. Ezt nevezik chiagélnek, ami konyhai felhasználásának az alapja, a kedvelt chiapuding is így készül. Tehetjük kenyérhez, süteményekhez is, azonban ilyenkor számoljunk azzal, hogy bizonyos tápanyagok a sütés hatására sérülnek! De akár tojás pótlására is használhatjuk. Vegán receptekben a kisütött vizes chiamagkeverékkel érik el a sült tojáséhoz hasonló állagot. Az interneten számtalan chiás recept található, én direkt a legegyszerűbbet választottam ki. Az üzletekben több színben is láthatunk chiamagokat, ezek tápértéke azonos.

Termessz otthon chiamagot!

Noha Dél-Amerikában őshonos, elég igénytelen növény, így tehetünk egy próbát az otthoni termesztésével. Ültetés előtt pár dolgot figyelembe kell venni: például azt, hogy az aztékzsálya bokor, de kisebb fa méretűre is cseperedhet. Még cserépben nevelve is jóval nagyobbra nő, mint a fűszernövények.

Az aztékzsálya legjobban a jó vízelvezetésű homokos és agyagos talajt szereti, de bármilyen földhöz alkalmazkodik. Amíg kicsi a növény, szükséges locsolni, de amint megerősödik, nagyon jól bírja a perzselő napot és a szárazságot. Egyedül az itthoni hidegek jelenthetnek gondot, de a fagytól védett területeken akár vetésével is megpróbálkozhat az ember. Célravezetőbb lakásban palántát nevelni, és amikor már 1–2 arasznyi, a tavaszi fagyok elmúltával kiültethetjük.

Aprócska mag lévén nem kell mélyre tenni, elég az ujjunkkal ledugni, vagy gereblyével apró árkot húzni neki. Késő tavasztól kora nyárig virágzik. Feltűnő, ibolyakék virágát nagyon szeretik a beporzók, de maga a növény önbeporzásra is képes. Érzékeny a gyomirtókra és a növényvédő szerekre, de nincs is ezekre szüksége. Mivel a chia természetes vegyületeket termel a kártevők ellen, így igen alkalmas az organikus művelésre. Vetőmagot akár online is rendelhetünk.

chia növény virágzik
aztékzsálya
Búzavirághoz hasonló, ibolyakék színű virágát a méhek is nagyon kedvelik.
Fotó: Canva

A chiamag betakarítása sem igényel komoly technikát. Egyedül arra kell figyelni, hogy ne várjuk meg, amíg a termés elszárad, mert könnyen kihullanak a magok. Ha már leestek a virágok, vagdossuk le a fejeket, és tegyük száradni őket papír- vagy vászonzsákba. Ha már teljesen szárazok, szita fölött könnyedén morzsoljuk ki a magokat, és hozzá is jutottunk a kincshez.

Természetesen ne számítsunk ipari mennyiségű termésre, de ha van kedvünk, jó mulatság lehet saját chiával büszkélkedni. Ha pedig nincs kertünk, ugyanúgy, mint más magokat, a chiát is lehet csíráztatni, és a zsenge hajtáskezdemények finom saláta- és szendvicsalapanyagok lehetnek.

A növényi alapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák egyike volt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak egészségesebb ételek készítéséhez.

Kiemelt kép: Canva

search icon