Te hány fokon mosod a ruháidat?
Te hány fokon mosod a ruháidat?

A mosógépek számtalan speciális programot kínálnak. Ha akarjuk, akár 90 fokon is moshatjuk holmijainkat. A kérdés már csak az, hogy valóban szükségünk van-e ilyen magas vízhőmérsékletre a mindennapi mosás során?

Egy korábbi cikkünkben azt a kérdést jártuk körül, hogy milyen szerekkel tudjuk környezetbarát módon tisztítani a ruháinkat, és azt is megnéztük, mi a probléma a hagyományos mosószerekkel. Egy friss kutatás most arról számolt be, hogy nem csak a fentiek figyelembevételével tehetjük fenntarthatóbbá a mosást.

Az Index cikke szerint ha az általában használt 40 fokos mosási hőmérsékletet rendszeresen 30 fokra állítanánk, akkor évente háztartásonként 27 kilogramm szén-dioxiddal tudnánk tehermentesíteni a környezetünket. Mindez Európára vetítve évi 4,9 millió tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátást eredményezne.

Az Igazság a ruhaápolásról címet viselő kutatás, amely az egyik nagy mosógépgyártó cég megbízásából készült, rávilágít arra, hogy az emberek zöme a szükségesnél magasabb hőfokon mossa ruháit. Ez sokszor a berögződött mosási szokások miatt van, azonban ezeken érdemes változtatni.

A 30 fokos mosással a bolygó mellett a pénztárcánkat és a ruháinkat is kíméljük. A kutatás szerint ugyanis kíméletes tisztítással a ruhák is tovább maradnak jó állapotúak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon