Technooptimizmus
Technooptimizmus

A technooptimizmus olyan felfogás, mely szerint a technológiai fejlődés képes minden probléma megoldására. Ez egyfajta hamis bizakodást kelthet például a klímaválság megoldását illetően.

Akik így gondolkoznak, abban hisznek, hogy a természetromboló technikai beavatkozások káros következményeit még több technika ellensúlyozhatja. A probléma ezzel a szemlélettel társadalmi és környezeti szempontból egyaránt az, hogy még ha meg is születnek a szükséges technológiai megoldások, ezek rövid idő alatt nem terjedhetnek el olyan széles körben, hogy pozitív hatásaiból mindenki részesüljön, illetve hogy globálisan megoldást jelenthessenek.

A Jevons-paradoxonként ismert elmélet szerint a hatékonyságnövelés nem feltétlenül csökkenti az erőforrások felhasználását, sőt, valójában ennek növekedéséhez is vezethet. Erre számos példát találunk, de elég, ha csak a világ energiafogyasztásának változását vesszük számításba. Miközben évről évről egyre több energiatakarékos termék jelenik meg, az energiafogyasztás 1970 és 2009 között több mint duplájára emelkedett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai alapján.

További szócikkek
search icon