Térképen figyelhetjük a poloskák őszi invázióját
Térképen figyelhetjük a poloskák őszi invázióját

Sajnos a városban lakók ezen az őszön sem kerülhetik el a poloskákkal való találkozást. Az országos poloskatérkép viszont megmutatja, hogy a kártevőkre mely területeken számíthatunk leginkább, ezért van módunk felkészülni a védekezésre.

Mit kell tudnunk a bűzös kis rovarokról?

Magyarországon számos poloskafaj őshonos, ám két invazív típus okozza a városlakók által is rendre megtapasztalt kellemetlenségeket. Ez a vándor- és az ázsiai márványospoloska. Előbbi Kelet-Afrikában, illetve Dél-Európában őshonos, a 2000-es évek elején viszont – részben az éghajlatváltozásnak köszönhetően – nálunk is megjelent. Utóbbi vélhetően nemzetközi kereskedelmi szállítmányokkal, „potyautasként” érkezett Európába.

A poloskák mostanában, a hűvösödő éjszakák miatt, a közelgő tél elől menekülve tömegesen hagyják el eddigi felségterületüket, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb telelőhelyet nyújtó lakókörzeteket.

Idén sem vagyunk biztonságban a poloskáktól
Fotó: KNK PR&Média

Egy növényorvosi-rovarász tapasztalatokon alapuló elmélet szerint az őszi berajzás előtt egy előcsapat érkezik a poloskákból, amely felderíti és illatanyaggal megjelöli az áttelelésre alkalmas helyet, azután követi őket a poloskahad. A rovarok egy éjszaka akár 100 km-t is képesek repülni.

A Bábolna Bio mintegy 14 ezer fő részvételével zajló országos kutatása alapján, 2020 őszén készített országos poloskatérkép viszont megmutatja a lakosság számára, hogy a kártevőkre mely területeken számíthatnak leginkább.

Hogyan védekezhetünk a poloskák ellen, ha a mi lakásunkban találnak téli menedéket?

Hatékony természetes ellenségeik hazánkban egyelőre nem ismertek, így a poloskák lényegében akadálytalanul szaporodhatnak és terjeszkedhetnek. A tavalyi aszályos nyár ugyan visszavetette aktivitásukat, de idén új erőre kaptak.

Részünkről fontos a mechanikai védekezés, vagyis a nyílászárókhoz tökéletesen illeszkedő szúnyoghálók, de irtószerek is rendelkezésünkre állnak a nem kívánt látogatók ellen, ha komolyabb „összecsapásra” kerülne sor.

A poloskák elleni védelemre való berendezkedés nemcsak azért fontos, mert a jelenlétük kellemetlen, hanem azért is, mert hatalmas károkat okoznak a mezőgazdasági területeken, vagy éppen a házak körüli kiskertekben. Ami szerencse azonban, hogy a hideg idővel érkező poloskák legalább nem csípnek, és nem jelentenek közegészségügyi problémát sem, tehát nem veszélyesek az emberre.

Forrás és kiemelt kép: KNK PR&Média

search icon