Tilos lesz a sötét tető az ausztrál épületeken
Tilos lesz a sötét tető az ausztrál épületeken

Új-Dél-Wales állam kormány azt tervezi, hogy betiltja a fekete illetve sötét tetőket, melyeket nem lehetne használni az új építésű házakon. Mindezzel fenntarthatóbb lakhatást akarnak biztosítani, illetve a városi hősziget jelenséget is csökkentenék.

A kormány megbízásából az Új-Dél-Wales-i Egyetem azt vizsgálta, hogy milyen hatással lenne, ha Sydney háztetőit világos színűre cserélnék. A kutatásból kiderült, hogy a lakásokban akár 10 Celsius-fokkal is hűvösebb lehet ennek hatására, míg a város hőmérséklete akár 2,4 Celsius-fokkal is csökkenhetne, ha minden épületen elvégeznék a tetőcserét.

Rob Stokes tervezési miniszter szerint egy ilyen változtatás óriási hatással lehet a hősziget jelenségre. A vezető azt is felidézte, hogy Sydney egy városrészében már hoztak hasonlóan egyszerű, de összességében a fenntarthatóság felé mutató döntéseket: Wiltonban az új épületek hátsó kertjének legalább akkorának kell lennie, hogy ott egy nagy lombkoronájú fa is el tudjon férni.

Egy kis befektetés ma, óriási hasznot eredményez majd a jövőben. Annak viszont sokkal nagyobb ára lesz, ha nem cselekszünk.

–tette hozzá Stokes

A miniszter szerint a 2050-re tervezett nettó nulla kibocsátás elérése felé vezető úton az ilyen apró döntések is sokat számíthatnak. Mint mondta, nem is feltétlenül csak az olyan új technológiákra kell építeni mint az elektromos autó vagy az akkumulátorok, mert bár ezek egyik oldalon csökkentik a környezeti hatásokat, a másik oldalon új függőségeket hoznak létre. (Guardian)

search icon