Több mint 4 ezer hektár új természetvédelmi terület
Több mint 4 ezer hektár új természetvédelmi terület

Az elmúlt 10 évben 82 új, országos jelentőségű természetvédelmi terület létesült Magyarországon. Az összesen 4 107 hektárnyi terület került így védelem alá az agrárminiszter közösségi oldala szerint.

Nagy István agrárminiszter posztjában emlékeztett arra, hogy az ország területének több mint ötödét teszik ki a természetvédelmi illetve Natura 2000-res területek.

Ahogy a tárcavezető írja, az elmúlt 10 évben több mint 80 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által megvalósított 323 egyedi fejlesztés révén összességében több mint 300 000 hektáron javult az élőhelyek állapota.

A miniszter a hortobágyi nemzeti parkkal összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazgatóság a 2014-ben elindult és 2023-ig futó Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 9 kiemelt természetvédelmi fejlesztést kezdett el mintegy 6 milliárd forint támogatás felhasználásával – írja a kormány.hu.

Nagy István az eredmények felsorolása mellett arra is kitért, hogy a nemzeti park számára a vizes élőhelyek állapotának további javítására a jövőben biztosított lesz a vízvisszatartás, a természetvédelmi célokat szolgáló vízkormányzás lehetősége. Ez segíti majd az ezekhez az élőhelyekhez kötődő fajok, mint a vöröshasú unka, a négylevelű mételyfű, a kisfészkű aszat, a sztyepplepke, vagy számos vízimadárfaj állományainak megőrzését.

A miniszter kitért arra is, hogy az elmúlt tíz évben csaknem másfélszeresére nőtt a védett természeti területek kezelésében kulcsfontossággal bíró nemzeti park igazgatósági haszonállatok egyedszáma. Az olyan őshonos állatok mint például a  magyar szürke szarvasmarha és a magyar házi bivaly állománya 2018-ra meghaladta a 14 ezres egyedszámot, amely 2010-hez viszonyítva 45% feletti növekedést jelent.

search icon