Történelmi esőzések pusztítanak Új-Zélandon
Történelmi esőzések pusztítanak Új-Zélandon

Történelmi esőzések sújtották Új-Zélandot az elmúlt héten. Aucklandben az elmúlt 200 év legsúlyosabb áradásával járó csapadék a helyi repülőtér működését is megzavarta. Január 27-én 24 óra alatt 249 mm csapadékot jelentettek. Egy másik helyen, az Albert Parkban egy nap alatt 280 mm esett kevesebb mint hat óra alatt.

Ezek az összegek több mint 8,5-szer magasabbak, mint egy átlagos januárban, és több mint 2,5-szer magasabbak, mint egy átlagos nyáron. Összességében Aucklandben volt a legcsapadékosabb január a feljegyzések kezdete óta, helyenként több mint fél méter eső esett.

Az esőzések számos földcsuszamlást, áradást, valamint az utakban és ingatlanokban keletkezett károkat okoztak, négy ember meghalt. Több mint 9000 ember még mindig bajban van, mivel az Aucklandből induló és oda érkező repülőjáratok jó részét törölték.

Ez a kombináció hozzájárult a fagyos eső kialakulásához, ami jegessé tette az utakat, és jégréteggel borította be a fákat, számos közúti balesetet okozva

–  írja cikkében a Theguardian.com.

Az elmúlt hétvégén az Egyesült Államokban egy erős hidegfront haladt dél felé. Texasban és Oklahomában egy órán belül 10-20 fokos hőmérséklet-csökkenést mértek. A hideg levegő a déli síkságokon a felszínen és annak közelében maradt a héten.

A világ más tájain is rendkívüli időjárási körülmények vannak. Észak-Ázsia egyes részein több mint egy évtized óta a leghidegebb hónapot élték át, Szibériában -62,7 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. Afganisztánban az elmúlt két hétben több mint 170 ember hunyt el. 70 000 állat elhullását jelentették a helyi hatóságok, ott a hőmérséklet -34C-ra csökkent. Az ENSZ szerint 28 millió afgánnak van szüksége sürgős ellátásra, mivel sok vidéki közösség nem tudja megfizetni otthona fűtését.

(Forrás: theguardian.com)

search icon