Továbbgurul a Zöld Busz Program
Továbbgurul a Zöld Busz Program

A következő tíz évre 36 milliárd forintot különített el a kormány zöld buszok vásárlásának és üzemeltetésének támogatására – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila július 16-án Sopronban, a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt soproni állomásának sajtótájékoztatóján.

Steiner emlékeztetett, hogy Magyarország 2050-re klímasemlegességi célkitűzésére, amelynek megvalósítása érdekében a kormány elfogadta a Klíma- és természetvédelmi akciótervet. Az akcióterv hetedik pontja a közlekedés zöldítése, hiszen hazánk kibocsátásának egyötödéért a közlekedési szektor felel.

A Zöld busz projekt első körében a Volánbusz Zrt. tenderében 123 elektromos és négy önjáró trolibuszt szereznek be, amelyek a közeljövőben jelennek meg a városokban. A zöld buszok forgalomba állítása kedvezőbb a levegőminőség és a szállópor szempontjából, mert nincs károsanyag-kibocsátásuk és jelentősen csökken a zajterhelés is. Egy busz egy hónap alatt 4911 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást spórol meg, ezt a mennyiséget 71 fa tudná megkötni.

Az államtitkár kiemelte, hogy a környezetkímélés mellett iparfejlesztési eleme is van a programnak, mert a kormány célja, hogy a buszgyártásban 60 százalékban belföldön készüljenek a zöld buszok.

(ITM)

search icon