Elektromos buszokra váltana a Volánbusz
Elektromos buszokra váltana a Volánbusz

A Volánbusz a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében megvalósuló Zöld Busz Program keretében 60 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot.

Kedvező elbírálás esetén hatvan szóló, kéttengelyes, alacsonypadlós helyi kivitelű autóbusz segítheti a Volánbusz környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósulását és a kényelmes utazást.

Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6 jármű korszerűsítheti a helyi járműparkot, mindenütt kiépülhet az üzemeltetéshez szükséges töltő infrastruktúra is. A beruházás megvalósulása esetén az érintett településeken évente mintegy 2200 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás.

A Volánbusz elkötelezett a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett, amelyet jól példáz a 2018-ban indított járműfiatalítási programunk is. Ennek keretében eddig 866 autóbuszt helyeztünk forgalomba, így csak tavaly több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe.

–Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója

A Volánbusz járműfiatalítási programjában 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul, ha pedig a mostani pályázat sikeres lesz, akkor a társaságnak európai szinten is kiemelkedő méretű e-flotta beszerzésével nyílik arra lehetősége, hogy megkezdje a klímasemleges működésre való áttérést.

Ezzel kapcsolatban a céget tulajdonló MÁV Csoport vezetője, Homolya Róbert emlékeztetett, hogy a cégcsoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig. Ez döntő részben a közúti és a vasúti járműpark korszerűsítésével érhető majd el.

Ezt a célt segíti a kormány által életre hívott Zöld Busz Program is, mely tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon