Tudtad, hogy a magyarok olvasnak  a tizedik legtöbbet?
Tudtad, hogy a magyarok olvasnak  a tizedik legtöbbet?

Kinek hány könyvet hozott a Jézuska? A karácsony a könyvpiac bevételének a 30%-át jelenti. De az e-book-ok is felívelőben vannak, bár még nagyságrendekkel elmarad a népszerűségük.

Gondoltad volna, hogy a magyarok a tizedik legtöbbet olvasó nemzet a világon? Legalábbis a World Culture Score Index (felmérés a világ médiafogyasztási szokásiról) eredménye szerint. A könyvpiacnak kiemelt időszaka a karácsony, pontosan az ajándékozások miatt. Oly annyira, hogy a decemberben termelik a könyvesboltok a bevételük közel 30%-át.

Vajon az e-book valaha lenyomja a nyomtatott könyveket?

Az e-book-ok az elmúlt évben markánsan törtek előre, 2020-ban 58%-al növekedett a forgalmuk. De összességében azért még közel sem beszélhetünk áttörésről, hiszen itthon a papírkönyves piac eladásainak csupán 1%-át generálja az elektronikus könyvkiadás.

A koronavírus, mint ahogy az életünk más területeit, így az olvasási szokásainkat is érintette, és érdekes, pozitív változást eredményezett. Globálisan 33%-al, idehaza pedig 31%-al olvasunk többet a koronavírus óta. (Ebben természetesen a teljes karanténos időszak volt igazán hangsúlyos.) Többet kezdtünk el olvasni, és a trendek abba az irányba mennek, hogy egyre több művet adnak ki, ellenben az összpéldányszám mégis csökkent. És a legkedveltebb kategória még mindig a szépirodalomé és fikciós műveké, amely a tankönyvek nélküli teljes forgalom 30%-át adja.

Karácsony előtt hatalmas dömping volt a könyvesboltokban, és a legtöbb szerző, valamint kiadó igyekezett decemberbe megjelentetni a könyvét. Jó, ha tudjuk, hogy ilyenkor sokszor a tartalom minőségét, megelőzi a kiadási kényszer, ezért fordulhat elő, hogy külcsínre remek, de beltartalomra elég üres könyvet is kifoghatunk.

FSC tanúsítvány – a fenntartható könyvnyomtatás

Egy átlagos fa, körülbelül 40-50 könyv nyomtatására elegendő papírt jelent. Szerencsére ma már egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható könyvnyomtatás és a papírkészítés. Könyveken és papírtermékeken keressük az FSC védjegyet, mely azt tanúsítja, hogy a papír- vagy fatermék tudatos erdőgazdálkodásból származik.

search icon